«Μύλος» η Προανακριτική – υπό σκέψη αποχώρησης και ΝΔ-ΔΗΣΥ μετά το ΚΚΕ

Άρχισε η «μάχη χαρακωμάτων» στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis μεταξύ συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης, με ΝΔ και ΔΗΣΥ να προϊδεάζουν για αποχώρησή τους μετά το ΚΚΕ, αναβάλλοντας απλώς τις αποφάσεις τους έως την επόμενη εβδομάδα εν αναμονή της οριστικής στάσης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τον προγραμματισμό των εργασιών και την κλήτευση των μαρτύρων. Η δε συγκυβέρνηση μοιάζει να ροκανίζει χρόνο.

Ένα βήμα πριν την αποχώρηση η ΝΔ

Η ΝΔ βρέθηκε σήμερα ένα βήμα πριν την αποχώρηση με τον εισηγητή της Μάκη Βορίδη και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος να ζητούν ρητή δέσμευση του προεδρείου και της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την κλήτευση των 3 προστατευόμενων μαρτύρων που εμπλέκουν στην υπόθεση τα 10 πολιτικά πρόσωπα, φωτογραφίζοντας με αυτό τον τρόπο, την πρόθεση του κόμματος να αποχωρήσει σε διαφορετική περίπτωση από τη διαδικασία, τονίζοντας ότι η Επιτροπή δεν θα έχει κανένα νόημα και θα επιβεβαιωθεί η διάθεση συσκότισης.

Υπό τον κίνδυνο να τιναχτούν οι εργασίες της Επιτροπής στον αέρα, δεδομένου ότι είχε αποχωρήσει ήδη το ΚΚΕ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η συζήτηση επί της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής θα συνεχιστεί και μετά την κλήση του Ευάγγελου Βενιζέλου την επόμενη Τρίτη, οπότε και θα μπουν στη διαδικασία προγραμματισμού των εργασιών, συνεπώς θα αποφασίσουν και για τους 3 μάρτυρες. Υπό αυτή τη διαβεβαίωση η ΝΔ «πάγωσε» προσωρινά τις αποφάσεις της.

Στάση αναμονής και από τη ΔΗΣΥ

Για αποχώρηση και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προϊδέασε και το Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σχολιάζοντας με νόημα ότι η στάση του κόμματος θα κριθεί από την απάντηση του προεδρείου και της πλειοψηφίας στις προτάσεις που θα υποβάλλει για τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο ίδιος, είχε καταλογίσει στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «δικονομικά προσχήματα», υπογραμμίζοντας όπως και η ΝΔ την ανάγκη κλήτευσης των 3 πολυσυζητημένων μαρτύρων και μάλιστα πριν από την κλήση των 10 πολιτικών προσώπων.

«Ζητούμε να κληθούν οι ανώνυμοι μάρτυρες αλλά και ο Κ. Φρουζής, να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία. Μόνο έτσι μπορεί να δουλέψει η επιτροπή ουσιαστικά. Κάθε άλλο είναι απόπειρα συγκάλυψης και άλλοθι για να αναλωθεί ο χρόνος σε ανύπαρκτα διαδικαστικά προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποχώρησε καταγγέλλοντας το ΚΚΕ

Το «χορό» των αποχωρήσεων πάντως άνοιξε επισήμως το ΚΚΕ, με τον εισηγητή του Νίκο Καραθανασόπουλο, να κλείνει πίσω του την πόρτα της Προανακριτικής, καταγγέλλοντας «εκφυλισμό» της διαδικασίας με μεθοδεύσεις για αποφυγή ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ «κάρφωσε» και ΝΔ-ΔΗΣΥ περί στήριξης της παρελκυστικής τακτικής μέσω των ενστάσεων μερί νομικής ακυρότητας της συγκρότησης της Επιτροπής.

«Το ΚΚΕ είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα νομιμοποιήσει παιχνίδια… ούτε θα δώσει άλλοθι σε μία παρελκυστική τακτική», δήλωσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του Περισσού για πλήρη αρμοδιότητα της Επιτροπής και διερεύνηση σε βάθος ακόμα και των ενδεχόμενων αδικημάτων που θεωρείται ότι έχουν παραγραφεί και με κλήση πρώτα όλων των μαρτύρων συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων και κατόπιν των 10 πολιτικών προσώπων, που αναφέρονται στη δικογραφία.

Ακολουθούμε το Σύνταγμα διατείνονται ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή ακολουθεί το δρόμο της διαλεύκανσης. Εμείς ακολουθούμε ότι λέει το Σύνταγμα που είναι και το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε μία δίκαιη κρίση», σχολίαζε ο Νίκος Παρασκευόπουλος εκ μέρους της πλειοψηφίας επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, επιμένοντας ωστόσο ότι η αρμοδιότητα ή μη της Επιτροπής δεν είναι δεδομένη και απαιτεί διερεύνηση .

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η απόφαση για τη σειρά κλήσης προσώπων προς εξέταση ή αν θα κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχει ακόμα ληφθεί.

Περίεργα θολό το τοπίο με την προσέλευση Βενιζέλου

Την ίδια ώρα ασαφές είναι το τοπίο γύρω από την προσέλευση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή την επόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης, αρχικά το προεδρείο επιχείρησε να προχωρήσει σε μία γενικόλογη κλήση του. Μετά την απαίτηση διευκρινίσεων, τελικώς δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται με την αποδοχή του αιτήματος του ίδιου, προκειμένου να διατυπώσεις τις ενστάσεις που αναφέρει και στις επιστολές του για τη νομιμότητα συγκρότησης της επιτροπής και τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Ωστόσο, κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, τόσο ο κ. Παρασκευόπουλος όσο και η γραμματέας της Επιτροπής, Παναγιώτα Κοζομπόλη, ισχυρίστηκαν ότι ο κ. Βενιζέλος καλείται βάσει του άρθρου 156 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο αναφέρει ότι «κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι καλείται ενδεχομένως ως ο πρώτος εκ των 10 αναφερόμενων στη δικογραφία.

Ειρωνεία από το Ποτάμι για το «σύρσιμο» της διαδικασίας

«Στην προανακριτική διασταυρώνονται τα «φωτόσπαθα» για το ποιος θέλει περισσότερο φως στην υπόθεση. Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία δεν έχει αποφασίσει αν η επιτροπή είναι αρμόδια, λες και η Βουλή παρέπεμψε τους 10 σε αναρμόδια επιτροπή…?», σχολίαζε ειρωνικά με ανάρτησή του στο twitter, ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, καυτηριάζοντας επί της ουσίας το «σύρσιμο» των διαδικασιών με το επιχείρημα της αρμοδιότητας ή μη.

Επικείμενο «φιάσκο» βλέπει η Ένωση Κεντρώων

Σκληρή κριτική στην πλειοψηφία άσκηση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, διαβλέποντας επικείμενο «φιάσκο» αλα Επιτροπής Παπαντωνίου. Ο ίδιος σχολίασε ότι η πλειοψηφία «κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και τελικώς η Επιτροπή συνεχίζει να χάνει χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους αποφεύγοντας την ουσία».

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και κυρίως αμέσως μετά που θα πρέπει να αποφασιστεί πως τα μέλη της Επιτροπής θα κινηθούν στη συνέχεια.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Novartis