Αποχώρηση ΚΚΕ από την Προανακριτική - το εξετάζει κι η ΝΔ

Σε αποχώρηση από την Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis, προχώρησε πριν από λίγο το ΚΚΕ, αντιδρώντας στον «εκφυλισμό» της διαδικασίας από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε για μεθοδεύσεις αποφυγής ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

«Το ΚΚΕ είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα νομιμοποιήσει παιχνίδια... ούτε θα δώσει άλλοθι σε μία παρελκυστική τακτική», δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του Περισσού για πλήρη αρμοδιότητα της Επιτροπής και διερεύνηση σε βάθος ακόμα και των ενδεχόμενων αδικημάτων που θεωρείται ότι έχουν παραγραφεί και με κλήση πρώτα όλων των μαρτύρων συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων και κατόπιν των 10 πολιτικών προσώπων, που αναφέρονται στη δικογραφία.

Ο ίδιος κατήγγειλε τη δικομματική πλειοψηφία για «παρελκυστική τακτική», η οποία αναλώνεται στην αρμοδιότητα ή μη της Επιτροπής και σε προσπάθεια κλήσης πρώτα των 10 πολιτικών προσώπων, με πρώτο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο καλούν την επόμενη Τρίτη και μάλιστα όπως αποκάλυψε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι η κλήση του δεν θα αφορά τη διατύπωση των ενστάσεών του επί της νομικής ακυρότητας συγκρότησης της Επιτροπής αλλά το άνοιγμα της λίστας των 10.

Κατόπιν τούτου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επιστρέψει στην Προανακριτική, μόνον εφόσον διαπιστώσει ότι αυτή επανεξέτασε τη στάση της και αποφάσισε να κινηθεί πράγματι στο δόγμα «όλα στο φως».

Η αποχώρηση του ΚΚΕ επιβεβαίωσε το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην κεκλεισμένων των θυρών Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis, ενώ οι πληροφορίες θέλουν και τα μέλη της ΝΔ να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν ανάλογα με τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Την ίδια σκέψη, πιθανόν να κάνει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφού ο εισηγητής της στην Επιτροπή, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κατηγόρησε εκ νέου σήμερα τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για «δικονομικά προσχήματα» με στόχο η Επιτροπή να μην ξεκινήσει κανονικά τις εργασίες της.

«Ζητούμε να κληθούν οι ανώνυμοι μάρτυρες αλλά και ο Κ. Φρουζής, να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία. Μόνο έτσι μπορεί να δουλέψει η επιτροπή ουσιαστικά. Κάθε άλλο είναι απόπειρα συγκάλυψης και άλλοθι για να αναλωθεί ο χρόνος σε ανύπαρκτα διαδικαστικά προβλήματα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: ΝΔ Novartis