ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Με διαρροές απορρίφθηκε η πρόταση ΝΔ για Προανακριτική κατά υπουργών ΣΥΡΙΖΑ

«ΟΧΙ» από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - διαρροές ψήφων κατά της σύστασης της Επιτροπής δείχνουν οι κάλπες. Ανθρώπινο λάθος υπαινίσσονται κοινοβουλευτικές πηγές. «ΝΑΙ» μόνο από ΝΔ, Χρυσή Αυγή. Αποχή από ΚΚΕ & Ένωση Κεντρώων. Με δικό τους ψηφοδέλτιο ΔΗΣΥ-Ποτάμι – διαφοροποίηση Βενιζέλου.

 
Οι διαρροές που φάνηκε να καταγράφει η κυβερνώσα πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά της παραπομπής των 3 υπουργών Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού και Π. Πολάκη σε Προανακριτική Επιτροπή, αναδείχτηκαν μεγάλος πρωταγωνιστής στη μυστική ψηφοφορία, που διεξήχθη επί της πρότασης της ΝΔ για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της απιστίας επιβαρυμένου από το νόμο περί καταχραστών δημοσίου, παρότι η Ολομέλεια απέρριψε κατά πλειοψηφία τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Το επίσημο αποτέλεσμα, που ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από περίπου 11 ώρες συνεδρίασης - με πολλή «σκανδαλολογία» αλλά και αντιπαραθέσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα όπως τα ελληνοτουρκικά, η οικονομία και η ασφάλεια - είχε διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα πρόσωπα, με τον νυν υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους κατά της παραπομπής του και τον Ανδρέα Ξανθό τα περισσότερα άκυρα.

Αναλυτικά το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή ή μη σε Προανακριτική ανά πρόσωπο ήταν το εξής:

Παναγιώτης Κουρουμπλής: ΥΠΕΡ 86
86 ΝΑΙ – 151 ΟΧΙ - 1 ΠΑΡΩΝ 1– 29 ΑΚΥΡΑ

Ανδρέας Ξανθός:
88 ΝΑΙ – 145 ΟΧΙ – 1 ΠΑΡΩΝ – 33 ΑΚΥΡΑ

Παύλος Πολάκης:
86 ΝΑΙ – 149 ΟΧΙ – 1 ΠΑΡΩΝ – 31 ΑΚΥΡΑ

Το επίσημο αποτέλεσμα ήγειρε πλήθος ερωτηματικών, καθώς ενώ η κυβερνώσα πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αριθμεί συνολικά 154 βουλευτές και με δεδομένο ότι από την ψηφοφορία έλειπε από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ο Μάρκος Μπόλαρης (σ.σ. λόγω ασθένειας) και ο κάθε ένας εκ των 3 υπουργών δεν επιτρέπεται να ψηφίσει τον εαυτό του, για να εμφανίσει τη λεγόμενη εικόνα «μπετόν αρμέ» έπρεπε τα «ΟΧΙ» να είναι 152.

Οι κάλπες, ωστόσο, ανέδειξαν διαρροές και πιο συγκεκριμένα, 1 διαρροή τουλάχιστον για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, 7 για τον Ανδρέα Ξανθό και 3 για τον Παύλο Πολάκη.

Κοινοβουλευτικές πηγές, πάντως, αργά το βράδυ απέδιδαν τις όποιες διαφοροποιήσεις σε ενδεχόμενα ανθρώπινα λάθη, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι εντοπίστηκαν:
- στην κάλπη για τον Π. Κουρουμπλή και σε εκείνη για τον Π. Πολάκη
από 9 ψηφοδέλτια που αφορούσαν άλλον υπουργό
- στην κάλπη του Α. Ξανθού 12 ψηφοδέλτια που αφορούσαν άλλον υπουργό.

Τα εν λόγω ψηφοδέλτια προσμετρήθηκαν στα άκυρα. Αυτό, ωστόσο, δεν εξηγεί ιδιαίτερα τις απώλειες στα «ΟΧΙ» και από πολλούς ερμηνεύτηκε ως απόπειρα «διασκέδασης» των εντυπώσεων.

Πως κινήθηκαν τα κόμματα επισήμως…

Κατά της σύστασης της Επιτροπής ψήφισε η κυβερνώσα πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει νωρίτερα την πρόταση της ΝΔ «καταφανή απόπειρα αντιπερισπασμού» από την Προανακριτική Επιτροπή τηςNovartis.

Υπέρ της σύστασης ψήφισαν μόνο η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, να καταλογίζει στην κυβέρνηση «τρόμο» απέναντι στην αποκάλυψη της αλήθειας για τα δικά της στελέχη και «πόλεμο λάσπης» κατά των αντιπάλων της.

Με δικό τους ψηφοδέλτιο που ανέφερε «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών Υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015 σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των Βουλευτών», προσήλθαν στις 3 κάλπες, οι βουλευτέςΔημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού – πλην του Ευάγγελου Βενιζέλου - δηλώνοντας έτσι τη διαφωνία τους με το δεύτερο σκέλος της πρότασης ΝΔ κατά Α. Ξανθού και Π. Πολάκη, που στηριζόταν σε ανώνυμη καταγγελία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματός του και μάλιστα με αιχμές, δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα ψηφίσει «ΝΑΙ» κατά συνείδηση στη σύσταση της Επιτροπής και σχολιάζοντας με νόημα ότι «η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση “παρών” λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης».

Το δρόμο της αποχώρησης από τη μυστική ψηφοφορία διάλεξε το ΚΚΕ, διαφωνώντας με τη στήριξη της πρότασης ΝΔ σε ανώνυμη καταγγελία ενώ η ίδια είχε καταγγείλει για τη Novartis «κουκουλοφόρους μάρτυρες» και κάνοντας λόγο για «εκφυλισμό» των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Με αποχή δια της αποχώρησης από την ψηφοφορία αντέδρασε και η Ένωση Κεντρώων, αλλάζοντας την αρχική της απόφαση για «Παρών», υποστηρίζοντας ότι και αυτή η πρόταση ασχολούταν με την επικοινωνία κι όχι την ουσία που ενδιαφέρει το κόμμα τους.
 
Σπυράκη: Πρωτοφανής επιχείρηση φίμωσης του Τύπου - Καθεστωτική συμπεριφορά
Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, η εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών παράγει ήδη αποτελέσματα...
23.09.2018, 11:25
Σκουρλέτης: Ανάγκη εξυγίανσης τοπίου στη δημοσιογραφία- Μήνυμα στον Καμμένο
"Να μην υπονομεύσει την προσπάθεια ο Καμμένος (...) Δεν πρέπει να κάνει κινήσεις που ακυρώνουν τους λόγους...
23.09.2018, 09:32
Μητσοτάκης:Έτσι θα ξεκλειδώσουμε τις αγορές- Απεχθάνομαι το ρόλο του μεσσία
Για τη μείωση των συντάξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι η ΝΔ δεν τη ψήφισε, όπως δεν ψήφισε και τη...
23.09.2018, 07:16
Τους δημοσιογράφους του «Φιλελευθέρου» επισκέφθηκε ο Βασίλης Κικίλιας
Ο Κ. Κικίλιας συνομίλησε μαζί τους και ενημερώθηκε για το τι έχει συμβεί.
22.09.2018, 21:47
Αλέξης Τσίπρας: H φασιστική βία δεν θα μείνει ατιμώρητη
Η φασιστική βία δεν θα μείνει ατιμώρητη» έγραψε στον λογαριασμό του στο Τwitter ο πρωθυπουργός Αλέξης...
22.09.2018, 19:59
Xρηστίδης: H καθεστωτική αντίληψη ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται
Ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων της...
22.09.2018, 19:36
Τσιόδρας για "Φιλελεύθερο":Θυμίζει άλλα καθεστώτα η σύλληψη δημοσιογράφων
H εικόνα των δημοσιογράφων του "Φιλελεύθερου" στα αστυνομικά τμήματα θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα.
22.09.2018, 19:27
ΝΔ για "Φιλελεύθερο": Οι τραμπουκισμοί του Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού.
22.09.2018, 19:20
Μαλέλης: Η κλήση Λαφαζάνη στην ασφάλεια παραπέμπει σε άλλες εποχές
«Με θέματα δημοκρατίας δεν παίζουμε»
22.09.2018, 13:42
Θεοδωράκης: Προεκλογικά δεν θα πάω ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη
Ο επικεφαλής του Ποταμιού δικαιολόγησε τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μίας και μοναδικής Μακεδονίας», κάνοντας λόγο...
22.09.2018, 10:18

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.