Τσίπρας: Αντιπερισπασμός ΝΔ για το φάρμακο – έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα

Σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία τόσο για την πρότασή της για προανακριτική επιτροπή για τη φαρμακευτική δαπάνη όσο και για τη στάση της στα εθνικά θέματα εξαπέλυσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η αριστερά διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φθηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού» την πρόταση της ΝΔ σε βάρος του Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να αποφύγει την ευθύνη για την υπόθεση Novartis.

Λοιδόρησε τη ΝΔ ότι ενώ χαρακτηρίζει «κουκουλοφόρους» τους προστατευόμενους μάρτυρες για τη Novartis βασίζει την δική της πρόταση σε μία ανώνυμη καταγγελία.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να παίξει διπλό παιχνίδι με την πρότασή της για το φάρμακο. Όπως είπε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίξει την προανακριτική η ΝΔ θα ισχυρίζεται ότι οι υπουργοί της Κουμουνδούρου είναι ένοχοι, ενώ εάν την καταψηφίσει θα κάνει λόγο για προστασία Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολάκη.

«Δεν θα σας βγει αυτό», είπε, χωρίς να εξηγήσει τι στάση θα τηρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Αυξάνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η αριστερά διατηρεί το «ηθικό πλεονέκτημα», ισχυριζόμενος ότι αυτό αποδεικνύεται από τα πιο αυστηρά κριτήρια που έχουν οι πολίτες όταν κρίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέθεσε ως παράδειγμα την εύπορη πρώην υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου, λέγοντας ότι παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας αφότου έλαβε το επίδομα ενοικίου.

«Η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ», είπε, ρωτώντας τη ΝΔ τι έχει να πει για τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ ευρώ που χάθηκαν στα σκάνδαλα του φαρμάκου.

Αντεπιτέθηκε και για το θέμα των διορισμών στο Δημόσιο, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι μιλά για οικογενειοκρατία ενώ διόρισε «όλα τα δισέγγονα και βαφτιστήρια» του νομού Χανίων.

Αντεπίθεση στα εθνικά θέματα

Απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα εθνικά θέματα, γεννώντας ακόμα και κινδύνους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απέρριψε το κάλεσμα του προέδρου της ΝΔ να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την τουρκική κυβέρνηση για τους δύο κρατούμενους έλληνες στρατιωτικούς, αντιτείνοντας πως αυτό θα το πράξει όταν κρίνει ότι θα υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας, λέγοντάς του πως δεν είναι δυνατόν να του ζητά να αναβαθμίσει τυφλά το θέμα σε κάτι που «μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

Τόνισε πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητα και αναφαίρετα, προσθέτοντας όμως πως η Αθήνα έχει οικοδομήσει γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα μέσω της διπλωματικής οδού.

Σε μία προσωπική αιχμή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ξεκαθάρισε ευθέως στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν το αδιαμφισβήτητο των ελληνικών δικαιωμάτων: «Ας τολμήστε να το πείτε εσείς», είπε στον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός απάντησε τέλος ειρωνικά στις αιχμές Μητσοτάκη για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζεται η χώρα μας στο NATO, καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να ρωτήσει τον «φίλο» του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΝΔ Novartis