Κλείσιμο

Μητσοτάκης: Είστε τυχοδιώκτες της πολιτικής - Μόνο η εξουσία σας ενδιαφέρει

Μιλώντας στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε αρχικά πως η κυβέρνηση εμφανίζει ανικανότητα σε όλο το φάσμα των θεμάτων και εξωτερικής πολιτικής και ζήτησε για ακόμη μία φορά την συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προκειμένου όπως είπε «να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα εθνικά θέματα τόνισε: «Η ανικανότητα σε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Αυτό δείξατε από το θέμα των Σκοπίων μέχρι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναρωτιέμαι, συνεχίζετε να αισθάνεστε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού Ερντογάν στην Αθήνα;

Να προχωρήσετε άμεσα στη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπως έχουμε προτείνει από το 2016. Για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, όπως συμβαίνει σήμερα με τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών που έχουν διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα.

Είμαστε ενωμένοι και έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να υπερασπίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα. Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από κανέναν ως αδυναμία».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στο αίτημα για την σύσταση προανακριτική επιτροπής για τους τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η κυβέρνηση απλά φοβάται τον έλεγχο και προτιμά να χρεωθεί φόβο παρά να ελεγχθεί.

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης είπε: «η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Όπως έχει αρνηθεί στο παρελθόν τη σύσταση κάθε επιτροπής, εξεταστικής ή προανακριτικής, που έχουμε προτείνει. Παρά το γεγονός, ότι εμείς έχουμε υπερψηφίσει όλες τις επιτροπές που πρότεινε η κυβέρνηση.

Για εσάς δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Τα τρία χρόνια που κυβερνάτε ποιους ελέγχους κάνατε; Ποιο κύκλωμα ξηλώσατε; Γιατί δεν προχωρήσατε σε αγωγή κατά της Novartis ζητώντας αποζημίωση; Ποιές άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ελέγξατε; Δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Ο αριθμός των συνταγών αυξήθηκε σχεδόν 50%! Από τις 5,3 εκατ. μηνιαίως το 2014, σε 6,3 εκατ. το 2016 και συνέχισαν να αυξάνονται και το 2017. Όχι μόνο δεν νοικοκυρέψατε την κατάσταση, αλλά η υπερσυνταγογράφηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.Είστε τυχοδιώκτες της πολιτικής το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η εξουσία ».

«Tο μόνο που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση είναι η επιστροφή των επίορκων λειτουργών της Υγείας στην υπηρεσία τους. Και οι διορισμοί ιδιοκτητών βουλκανιζατέρ στα δημόσια νοσοκομεία, με μόνο κριτήριο ότι είναι πολιτικοί φίλοι του κ. Πολάκη. Αυτή είναι η κατάντια σας!» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως ο κ.Τσίπρας, όταν κατάλαβε ότι κατέρρευσε η μεθόδευση περί ποινικών ευθυνών, μίλησε για πολιτικές ευθύνες. «Τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή τις χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές. Και επειδή χθες ήμουν στη Ρόδο, σας προκαλώ: Ιδού η Ρόδος, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης.

Το ηθικό πλεονέκτημα ποτέ δεν το είχατε. Αποδείχτηκε με τα ταξίδια στη Βενεζουέλα παρέα με ειδικούς σε offshore. Τους στημένους διαγωνισμούς τηλεοπτικών αδειών, την ανοχή στο λαθρεμπόριο. Τη συμμαχία με βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου & τους μεσάζοντες που ξαναβάλατε στο ΥΠΕΘΑ.

Διορίζετε από πόρτες & παράθυρα. Στο Δημόσιο & σε ελεγχόμενες από αυτό επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ. Εκεί που ο «αρχάγγελος της κάθαρσης» ο κ.Παπαγγελόπουλος, διόρισε τον γιο του. Βάζετε κομματικά σας στελέχη σε θέσεις θεσμικά ανεξάρτητες, όπως ο κ. Κουτεντάκης στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής».

Μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε δευτερολογία στην οποία ζήτησε απάντηση για το εάν ισχύουν όσα ο κ. Ερντογάν έχει δηλώσει για τα περί δέσμευσης για επιστροφή στην Τουρκία των 8 Τούρκων στρατιωτικών. 

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: "Η παρουσία σας στο κοινοβούλιο είναι υποχρέωση σας θεσμική και όχι σπατάλη χρόνου. Αν το αντιληφτείτε αυτό μπορεί να αντιληφτείτε και την διάκριση των εξουσιών που συστηματικά παραβιάζετε. Αποφεύγετε συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Οι βουλευτές σας δεν έχουν απαντήσει ποτέ σε επίκαιρες ερωτήσεις. Είναι υποχρέωσή σας να βρίσκεστε εδώ και ανά απαντάτε και να λογοδοτείτε στο κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό. ως προς τα ζητήματα ήθους πράγματι εγώ δεν εκπαιδεύτηκα στα αμφιθέατρα των κομματικών αντιπαραθέσεων. Δεν χρειάζεται να υψώνω τους τόνους για φθηνό χειροκρότημα. Κάθε φορά επαναλαμβάνετε τα ίδια επιχειρήματα προκειμένου να δεχθείτε με τον ίδιο αυτιστικό τρόπο την ίδια αντίδραση.

Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις. Το ερώτημα είναι τι κάνετε; Πώς προετοιμάζεστε για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Αν έχετε ειλικρινή διάθεση να μιλήσετε με την αντιπολίτευση προκειμένου να αθροίσουμε δυνάμεις σε μία εθνική προσπάθεια. Επαναλαμβάνω πως είσαστε επιπόλαιος και ο τρόπος με τον οποίο διαχειριστήκατε το ζήτημα των Σκοπίων δείχνει και μικροπολιτικές προθέσεις. Αποτέλεσμα ο κ. Ζάεφ με περίσσιο θράσος να έρχεται σήμερα να ζητά την αλλαγή του Ελληνικού Συντάγματος. Σας ρωτώ για άλλη φορά για την σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Θεωρείτε σοβαρή μία κυβέρνηση που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διαφωνεί με τον Υπουργό Εξωτερικών σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα; Ποιος θα εκφράζει την επίσημη θέση της Ελληνικής διπλωματίας. Σήμερα όταν συνομιλείτε με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό συνομιλείτε ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως Πρωθυπουργός γιατί διαφωνείτε με τους ΑΝΕΛ που σας προσφέρουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ένα πράγμα έχετε κοινό με τους ΑΝΕΛ τον λαϊκισμό και την αγάπη για την εξουσία.

Μας μιλήσατε για διαύλους επικοινωνίας και πράγματι είναι σημαντικό να υπάρχουν είτε μέσω της διπλωματίας και απευθείας ανάμεσα σε Πρωθυπουργούς. Δεν αρκεί ένα κόκκινο τηλέφωνο πρέπει να υπάρχει και εμπιστοσύνη και φοβάμαι πως αυτή η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί από την συνομιλία που είχατε την επομένη της άφιξης των 8 Τούρκων αξιωματικών στη χώρα μας. Ποτέ δεν μάθαμε και δεν διαψεύσατε την θέση Ερντογάν πως θα επιστρέψετε τους αξιωματικούς στην Τουρκία. Αφού υπάρχει αυτός ο δίαυλος με την Τουρκία γιατί τώρα δεν το αξιοποιήσατε;

Κλείνω με το ζήτημα των παρεμβάσεων σας στα ζητήματα της υγείας. Εσείς λέτε όχι στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να συγκαλύψετε τα πεπραγμένα των Υπουργών σας ενώ εμείς έχουμε πει ναι σε όλες τις επιτροπές. Το δεύτερο είναι ότι θα κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας προκειμένου η επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί να διερευνήσει όλη την αλήθεια. Απαντήστε μου πρέπει ή δεν πρέπει να έρθουν με ή χωρίς κουκούλα οι προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν στην Βουλή".


Πηγή: skai.gr
TAGS: Βουλή