Υψηλοί τόνοι στη Βουλή στη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής για Novartis

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συνεδρίαση επί της πρότασης που έχει καταθέσει η ΝΔ για σύσταση προανακριτής για τους υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η πολιτική ζωή του τόπου σε Αρένα» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, διερωτώμενη τι φοβάται η συγκυβέρνηση και δεν ψηφίζει την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής διαχρονικά για την τιμή του φαρμάκου.

Απευθυνόμενη και στη ΝΔ διερωτήθηκε γιατί αποφεύγει να εξεταστούν οι ευθύνες και της δική της περιόδου και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε ελέγχους από ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές και τα πορίσματα να δοθούν στην δικαιοσύνη.

Για ατεκμηρίωτο αντιπερισπασμό έκανε λόγο από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι η τωρινή κυβέρνηση άνοιξε για πρώτη φορά το μέτωπο με τη διαφθορά στο χώρο της υγείας.

Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι το έκανε για να αντιστρέψει τη συζήτηση της προηγούμενης περιόδου στο χώρο της Υγείας.

Αναγνώρισε πάντως ότι στην τιμή των φαρμάκων υπάρχει οικονομική επιβάρυνση 25% και σημείωσε ότι η κυβέρνηση διασφάλισε την καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στη συνταγογράφηση φαρμάκων «όσο ακριβά κι αν είναι».

Μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής την πρόταση της ΝΔ για προανακριτική επιτροπή και διερωτήθηκε αφού το έγκλημα έγινε το 2015, πού ήταν η αντιπολίτευση το 2016 και το 2017.

Ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για ανώνυμες και ασυνάρτητες κατηγορίες σε βάρος του από έναν ανώνυμο μάρτυρα, ενώ, απαντώντας στην κατηγορία οτι καθυστέρησε την τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015, ο κ. Κουρουμπλής ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία ζημιά για το δημόσιο. Ευχήθηκε δε, όλοι οι πολιτικοί να βγουν λευκοί από αυτό το καθεστώς της πολιτικής χολέρας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, πρόσθεσε πως όταν υπάρχει το λεγόμενο "Κλόου Μπακ" ζημία δεν υπάρχει.

«Όσο και να ψάξετε δεν χρωστάμε», είπε ο Παύλος Πολάκης και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση.

Κατηγόρησε μάλιστα τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι έφτιαξαν ένα κράτος που «όποια πέτρα και να σηκώσεις βρίσκεις φίδια, σκορπιούς, έχιδνες και σαρανταποδαρούσες».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στη συγκυβέρνηση. Από το βήμα της Βουλής, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει σκευωρία κατά των αντιπάλων της και με δικονομικά τεχνάσματα στην επιτροπή κατασκεύασε δήθεν θεωρία για φερόμενες δωροληψίες, που έχουν τελεστεί, όχι κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων των υπουργών, αλλά μετά.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο ποινικός κώδικας προβλέπει ρητά ότι η προανακριτική μπορεί να ερευνήσει όλα τα αδικήματα και αυτά που έχουν παραγραφεί.

«Τον τίτλο του αρχηγού της συμμορίας έχει κερδίσει επάξια ο κ. Τσίπρας δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από την υπόθεση εξαιρεί απροκάλυπτα τον εαυτό της και ακολουθεί πολιτική σπίλωσης για τους αντιπάλους και συγκάλυψης για τους ημέτερους.

Την παραπομπή στην Προανακριτική Επιτροπή και των Υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν νωρίτερα στη Βουλή οι εισηγητές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ. Ο Κώστας Τασούλας κάλεσε μάλιστα τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να επιδείξουν ευθιξία και φιλότιμο και να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ.

Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι τα αδικήματα της απιστίας και όλα όσα προκύπτουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των Υπουργών, έχουν παραγραφεί, εφόσον ακολούθησαν δυο Σύνοδοι της Βουλής, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτή επιτροπή.


Πηγή: skai.gr