Τρεις κάλπες και νέος μαραθώνιος αύριο στη Βουλή με Προανακριτική ΝΔ

Νέος «μαραθώνιος» αναμένεται αύριο από τις 12.00 το μεσημέρι στη Βουλή, όπου πρόκειται να συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, κατά την τιμολόγηση φαρμάκων.

Το αισιόδοξο σενάριο του προεδρείου είναι η μυστική ψηφοφορία, με την οποία θα κορυφωθεί η διαδικασία, να ξεκινήσει γύρω στις 22.30, εκτίμηση που σηματοδοτεί ότι η συνεδρίαση θα είναι τουλάχιστον 12ωρη.

Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, αυτό θα είναι ανάλογο της προηγούμενης συνεδρίασης για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της Novartis.

Πιο συγκεκριμένα θα στηθούν τρεις κάλπες, χωριστά για κάθε έναν από τους υπουργούς, οι οποίες δεν θα φέρουν τα ονόματά τους, αλλά θα είναι αριθμημένες και η αντιστοίχηση θα γνωστοποιηθεί κατά την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας από το προεδρείο της Βουλής.

Κατόπιν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας θα ψηφίσουν επιλέγοντας ανάμεσα στο «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «Παρών» είτε θα ρίξουν στην κάλπη το λευκό ψηφοδέλτιο που θα πάρουν στα χέρια τους μαζί με τα τρία προσωποποιημένα.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των οκτώ εισηγητών των κομμάτων κι ενός ανεξάρτητου. Θα ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι στις ομιλίες των οποίων θα παρεμβληθούν οι τρεις υπουργοί κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατόπιν οι κύριοι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος και τέλος οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το κλίμα μεταξύ συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης είναι ήδη τεταμένο με αιχμή την Προανακριτική της Novartis και τη «σκανδαλολογία», γι’ αυτό και η αυριανή Ολομέλεια εκτιμάται ότι θα μυρίζει εξ’ αρχής μπαρούτι.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρότασή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ζητούσε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία για τον πρώην υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, λόγω της μη τιμολόγησης φαρμάκων εκ μέρους του το 2015. Αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν, ήταν να αυξηθεί η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του έτους.

Για το ζήτημα υπήρχε και αναφορά των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Α. Λοβέρδου, Β. Κεγκέρογλου και Ε. Χριστοφιλοπούλου, στη δικογραφία της Novartis, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά δεν συμπεριελήφθη το όνομά του στην πρόταση για προανακριτική των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος έχει ήδη παραγραφεί καθώς και ότι ο κ. Κουρουμπλής δεν ενεργούσε μόνος αλλά σε συνεννόηση με την τρόικα.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά