Διαξιφισμοί στη Βουλή για τροπολογία "μεθοδευμένης" παράτασης συμβάσεων στο Δημόσιο

Δείτε την τροπολογία εδώ

Έντονους διαξιφισμούς, πυροδότησε στη Βουλή, τροπολογία της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία προβλέπει ότι το «ταβάνι» των 24 μηνών που προβλέπεται για τη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο – κατόπιν διαγωνισμού υπό την εποπτεία ΑΣΕΠ – ξεκινάει από την ημέρα που καταρτίζεται η σύμβαση ανεξαρτήτως εάν πριν από αυτή ο συμβασιούχος έχει ήδη άλλη σύμβαση 3 μηνών για παρεμφερή καθήκοντα ή ειδικότητα, ενώ ταυτοχρόνως εξαιρεί από τον υπολογισμό του 24μήνου τυχόν συμβάσεις έργου που είχαν συναφθεί νωρίτερα. Μάλιστα η τροπολογία προβλέπει αναδρομική ισχύ από 1/11/2016.

Μεθοδευμένη επιμήκυνση του 24μήνου και κατάργηση του 3μηνου κενού μεταξύ των συμβάσεων, ανέγνωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη ΝΔ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση δημιουργίας προσδοκιών μονιμοποίησης στους συμβασιούχους, καταλογίζοντάς της μάλιστα καταστρατήγηση του νόμου Παυλόπουλου και του Συντάγματος για τις συμβάσεις και συνεπώς παραβίαση των κανόνων «ασφαλείας» για να μην προσφεύγουν μετέπειτα οι συμβασιούχοι στα δικαστήρια εναντίον του δημοσίου απαιτώντας μονιμοποίηση.

«Ο νόμος και το Σύνταγμα έλεγε ότι πρέπει να έχει η μία σύμβαση με την άλλη ένα 3μηνο κενό κι ότι οι ανανεώσεις τους δεν μπορούν υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Τώρα λέει η κυβέρνηση ότι το 3μηνο που λέει το Σύνταγμα καταργείται κι επειδή κοντεύουν αυτοί που μπήκαν το 2016 να συμπληρώσουν 24 μήνες, λέτε ότι θεωρείτε στο εξής σύμβαση έργου την υπηρεσία που παρείχαν, ώστε να μην έχουμε ουσιαστικά περιορισμό του 24μήνου και να πάμε στο τέλος 2018 και να δημιουργήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την προσδοκία μονιμοποίησης κατά παράβαση κάθε νόμου», τόνισε ο κος Γεωργαντάς.

Εξίσου επικριτικός ήταν και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος χαρακτήρισε την τροπολογία «προεκλογικού χαρακτήρα», καλώντας τον Παύλο Πολάκη, που είχε αναλάβει να την παρουσιάσει αναφορικά με το ΕΣΥ να παράσχει εξηγήσεις και να αποσαφηνίσει εάν αυτή αφορά συνολικά στο δημόσιο.

«Ναι, αφορά όλο το δημόσιο», παραδέχτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, επικαλούμενος επιτακτικές ανάγκες του δημοσίου και ιδίως καθαριότητας στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της τροπολογίας, κάνοντας λόγο για συνειδητή πολιτική επιλογή εξαιτίας των μνημονιακών περιορισμών στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υποστήριξε ότι το ΣτΕ έχει γνωμοδοτήσει ότι οι συμβάσεις έργου δεν συνιστούν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στα νοσοκομεία έναντι των εργολάβων και επιτέθηκε σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη για την υποστελέχωση κρίσιμων τομέων του δημοσίου την εποχή που δεν υπήρχαν απαγορεύσεις από τους δανειστές.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Βουλή