Βουλή: Δύο «στρατόπεδα» και «διαξιφισμοί» στην Προανακριτική για Novartis

Σε δύο «στρατόπεδα» με εκ διαμέτρου αντίθετες γραμμές, χωρίστηκαν τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση, επιδιδόμενοι σε «μάχη» επιχειρημάτων. Για διερεύνηση της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής μιλάει η κυβερνητική πλειοψηφία - η αρμοδιότητα είναι δεδομένη αντιτείνει η αντιπολίτευση.

«Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η αναζήτηση της αρμοδιότητας του κρίνοντος οργάνου», φέρεται, να υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, επαναφέροντας επί της ουσίας την αρχική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σκιαγραφώντας τις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την επανάληψη της ρητορικής περί «επισκόπησης της υπόθεσης» για να διαπιστωθεί αν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα, δεδομένης όπως είπε της παραγραφής του ενδεχόμενου αδικήματος της απιστίας, αποκλειστικής αρμοδιότητας της τακτικής δικαιοσύνης για εκείνο της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και τονίζοντας ότι πρέπει να ερευνηθεί εάν εκείνα της δωροδοκίας και δωροληψίας, είναι ακόμα «ζωντανά»…

Επιβεβαίωση της εκτίμησής τους για «σκευωρία» και άρον άρον επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη, ώστε να μείνουν σκιές για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτόν, ανέγνωσαν πίσω από τη στάση αυτή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Μάκη Βορίδη ως εισηγητής της ΝΔ, να ζητά – μάταια σύμφωνα με πληροφορίες - εξηγήσεις από τον κο Παρασκευόπουλο για το τι ακριβώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον όρο «επισκόπηση».

Ο ίδιος πάντως όπως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζήτησαν ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης από την αρχή με άμεση κλήση των προστατευομένων μαρτύρων.

«Πρώτα πρέπει να δούμε αν υφίστανται οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι 10 και μετά να δούμε την αρμοδιότητα. Εμείς ζητάμε πλήρη διερεύνηση για το αξιόποινο με εξέταση των μαρτύρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Βορίδης.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αμφισβήτησης της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Αυτή την έχουμε και περιγράφεται ρητά στο άρθρο 154β του Κανονισμού της Βουλής». Επεσήμανε, δε, ότι χωρίς την κλήση των 10 φερόμενων ως «εμπλεκόμενων» και των μαρτύρων, η Επιτροπή δεν μπορεί να συνδέσει τα «υποτιθέμενα» αδικήματα με τα πρόσωπα.

«Η πρόταση της πλειοψηφίας δεν τεκμηριώνει δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα. Αυτό πρέπει να κάνει η επιτροπή από την αρχή καλώντας τα αναφερόμενα πρόσωπα εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. Άρα πριν μιλήσουμε για παραγραφές θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας», υπογράμμισε ο κος Παπαθεοδώρου.

Αιχμηρός ήταν και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ο οποίος διαμήνυσε πως «εάν η πλειοψηφία επιμείνει στην αναρμοδιότητα, δηλαδή, σε κατάργησή της, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτροπή “λασποτήριο” όλων των εποχών». Ο ίδιος ζήτησε να κληθούν προς εξέταση το λεγόμενο πρόσωπο «κλειδί» της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, το νυν και πρώην Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω φαρμακοβιομηχανίας, οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες καθώς και τα 10 πολιτικά πρόσωπα, ενώ αιτήθηκε και την αποστολή των εγγράφων της εταιρίας που εστάλησαν στο FBI.

Πολλά είναι τα μέλη της Προανακριτικής που βλέπουν ήδη να διαγράφεται η επανάληψη του μοντέλου προκαταρκτικής για τον πρώην υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου, με απλή διαπίστωση παραγραφής και express επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικό, είναι το σχόλιο του Μάριου Γεωργιάδη από την Ένωση Κεντρώων περί «καρμπόν Παπαντωνίου».

Εάν πάντως στις επόμενες συνεδριάσεις επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας «ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε» από την κυβερνώσα πλειοψηφία, οι αντιδράσεις αναμένονται οξύτατες. ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα το επιτρέψουν, ενώ το ΚΚΕ έχει προαναγγείλει ότι εάν διαπιστώσει επιχείρηση «παιχνιδιού» και ανούσιων νομικών τακτικισμών θα αποχωρήσει από την Επιτροπή.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες την προσεχή Παρασκευή, με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων μελών της, αναφορικά με την αρμοδιότητα ή μη.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Novartis