Σκληρή επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος εξέφρασε την έντονη ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως προωθείται μία «κατακερματισμένη λύση», κι όχι κάτι ενιαίο που θα περιλαμβάνει «όνομα, εφαρμογή, αλυτρωτισμό και Σύνταγμα».

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», προσέθεσε.

Τόνισε πως η κυβέρνηση «κρατάει κόμματα και πολίτες στο σκοτάδι» με θεσμικά απαράδεκτες πρακτικές, όπου όλες οι πληροφορίες προέρχονται είτε από το εξωτερικό είτε από διαρροές.

Η κριτική Κουμουτσάκου ήλθε στον απόηχο μηνύματος του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πως είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο περιέχει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και εκφάνσεις αλυτρωτισμού.

Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άφησε αιχμές για τη στάση Ζάεφ, προτρέποντάς τον να μην κάνει τέτοιου είδους απόλυτες εκτιμήσεις.

Σημειώνεται άλλωστε πως η ελληνική πλευρά συντάσσει προσχέδιο πλήρους λύσης του Σκοπιανού, με ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια επεξεργασίας στους κόλπους της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια το προσχέδιο θα σταλεί στη FYROM προς εξέταση, με τον κ. Κοτζιά να μην αποκλείει η διαβίβαση να γίνει πριν την επίσκεψή του στα Σκόπια, η οποία αναμένεται εντός του Μαρτίου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ