Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στις Βρυξέλλες – Τι τής είπε για την ΠΓΔΜ

Μία σειρά από συναντήσεις θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων αλλά και την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών.

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή έγινε μία σύντομη διμερής συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελάριου Α. Μέρκελ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, όπου ενημερώθηκε για την πρόσφατη επίσκεψη του Σκοπιανού προέδρου Ζ. Ζάεφ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Α. Τσίπρας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρχει μία “σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση”. Συγχρόνως επανέλαβε το “erga omnes” ενώ η Καγκελάριος τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ηγεσία της γειτονικής χώρας ώστε να βρεθεί επίλυση.

Σε λίγο αναμένεται να γίνει στα περιθώρια της Συνόδου τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελάριου Α. Μέρκελ, του Βουλγάρου Πρωθυπουργού Μ. Μπορίσοφ, του επικεφαλής της Ε. Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ και του Έλληνα Πρωθυπουργού ενώ στις 15.00 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Α. Τσίπρα με την Φ. Μογκερίνι, Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής η οποία θα βρίσκεται με τον Ζ. Κ. Γιουνκερ στην περιοδεία στα Δ. Βαλκάνια που θα ξεκινήσει την Κυριακή από τα Σκόπια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Α. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει “την υποστήριξή του στην Κύπρο και την υποχρέωση να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής δημοκρατίας” ενώ θα τοποθετηθεί και για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένονται σύντομες συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Ιταλό Πρόεδρο Π. Τζενιτλόνι και τον Α. Τσίπρα, και μία διμερής με τον Γάλλο Πρόεδρος Ε. Μακρόν.

«Δεν είναι καθόλου χρήσιμη η στάση της Μέρκελ να αποκαλεί τα Σκόπια σαν ‘’Μακεδονία’’» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Μαρία Σπυράκη, ενώ όσον αφορά τη δήλωση του Γιοχάνες Χαν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη FYROM παρατήρησε ότι για να γίνει αυτό απαιτείται ομοφωνία από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. «Πολύ αργά και πολύ λίγη η κυβερνητική ενημέρωση για το Σκοπιανό» σχολίασε ακόμα.
Πηγή: Ελένη Βαρβιτσιώτη, Βρυξέλλες - skai.gr