Ο Παπανδρέου ενημερώνει τη Βουλή για την κάνναβη - «Διχασμός» για το θέμα

Διχασμένα εμφανίστηκαν την Πέμπτη τα κόμματα απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την φαρμακευτική κάνναβη, η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, εγείροντας από άλλους έντονες αντιδράσεις κι από άλλους σοβαρούς προβληματισμούς.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Ξανθού, για μία απόλυτα ασφαλή διαδικασία και ένα νομοσχέδιο σημαντικό και καινοτόμο, που για πρώτη φορά θεσμοθετεί τη δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και τελικής επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης η ΝΔ διατήρησε επιφυλάξεις.

Ο εισηγητής της Κώστας Βλάσης, έκανε λόγο για ένα ασαφές και πρόχειρο νομοσχέδιο, που αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των αγαθών προθέσεων της κυβέρνησης, αλλά και πλήθος κενών που εγκυμονούν κινδύνους.

«Εμείς το είδαμε καλοπροαίρετα ως ένα νομοσχέδιο που μπορεί να βοηθήσει, αλλά χρειάζεται αυστηρή διαδικασία και συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις. Περιμένουμε να βάλετε προϋποθέσεις, κανόνες, δικλίδες ασφαλείας και συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν πρέπει να περάσει στην κοινωνία η άποψη ότι η χρήση της κάνναβης είναι κάτι καλό, πρέπει να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι η χρήση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει σχιζοφρένεια και ψύχωσικες τάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μάλιστα διερωτήθηκε εάν μπορεί ένας χρήστης ή μικροέμπορος να κάνει μια τέτοια επένδυση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αφήνει το τοπίο θολό, παραπέμποντας τα πάντα σε ΚΥΑ.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, αναφέροντας τα οφέλη για τους χρήστες σχετικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Διαπίστωσε, ωστόσο, και κενά του νομοσχεδίου όπως την απουσία πρόβλεψης για αυτοκαλλιέργεια 1 έως 2 φυτών από ασθενείς για προσωπική χρήση, που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης προνοιών ώστε η διάθεση των προϊόντων μέσω του ΕΟΦ να γίνεται με ταχύτητα.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ δια του Μανώλη Συντυχάκη, όχι μόνο δήλωσε αντίθετο με το νομοσχέδιο, αλλά ζήτησε και την απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι βασικό κριτήριό του είναι το κέρδος και εμπορεύεται τον ανθρώπινο πόνο. Ο βουλευτής μάλιστα προκάλεσε αίσθηση εκφράζοντας την άποψη ότι το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για να «βαφτίζεται το τσιγαριλίκι θεραπεία και το χασίσι φάρμακο».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξουν «χαλύβδινες ασφαλιστικές δικλίδες» ώστε να αποφευχθούν τυχόν «τρύπες» στην εφαρμογή του και εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του με τη συσχέτισή των ρυθμίσεων με το κέρδος.

Επιφυλάξεις έναντι των ρυθμίσεων διατύπωσε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, θετική ψήφο έδωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, ενώ κατά τάχθηκε η Χρυσή Αυγή.

Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης καταγράφηκε η πρόταση του Γρηγόρη Ψαριανού για κλήση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ακρόαση φορέων, εξ αφορμής της ενασχόλησής του με το θέμα και της παλαιότερης πρότασής του για αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Η πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού έγινε δεκτή από το προεδρείο, και η πρόσκληση εστάλη στον κ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου θεωρούν πολύ πιθανή την προσέλευσή του στη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια πιθανόν την προσεχή Παρασκευή.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά