Βρυξέλλες: Συναντήσεις Τσίπρα με Αναστασιάδη, Μέρκελ, Μακρόν και Γιούνκερ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει την Παρασκευή τη Σύνοδο για τις εξελίξεις επί του θέματος, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να τοποθετηθεί εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Την Παρασκευή εξάλλου, στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών , μεταξύ αυτών με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό ομόλογο του Πάολο Τζεντιλόνι (μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη), ενώ θα υπάρξουν και συναντήσεις τους με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μπόικο Μπορίσοφ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, (όπου θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό) καθώς και με τη Φεντερίκα Μογκερίνι (θα τεθούν επί τάπητος το ζήτημα της Τουρκίας, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία).

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα διεξαχθεί Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ.

Τέλος, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος είναι ο «ισχυρός άνδρας» των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό και την Τουρκία.

Πηγή: skai.gr