Όχι σε Καμμένο για κατάθεση ως απλός Έλλην πολίτης για Σαουδική Αραβία

Το Σύνταγμα δεν παρακάμπτεται - μόνη αρμόδια η Βουλή. Αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αίτημα του Πάνου Καμμενου να επιστραφεί στην τακτική Δικαιοσύνη η δικογραφία για τους χειρισμούς του στην παρολίγο Διακρατική Συμφωνία για πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και την κατάθεση του ίδιου με την ιδιότητα του φυσικού προσώπου αντί του Υπουργού με τις σχετικες διατάξεις του νόμου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμοδότησε αρνητικά στις 16 Φεβρουαρίου στο αίτημα του Υπουργού Αμύνης, εκτιμώντας οτι δεν γίνεται να προσπεραστεί το άρθρο 86 του Συντάγματος και επισημαίνει ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της συγκεκριμένης δικογραφίας και την ενδεχόμενη άσκηση διώξεων κατά του Υπουργού είναι η Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει δια επιστολής του αρχικά από την αρμόδια εισαγγελέα Διαφθοράς και μετέπειτα από τον Πρόεδρο της Βουλής, να παρακαμφθεί το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε να ελεγχθεί για την υπόθεση ως φυσικό πρόσωπο.

Κατόπιν της επιστολής ο Νίκος Βούτσης είχε απευθύνει σχετικό ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο, για να διαπιστώσει εάν και εφόσον μπορεί να ακολουθηθεί διαφορετική από την παραδοσιακή γνωσή διαδικασία βάσει του ρθρου 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, το οποίο και φέρεται να απέρριψε τελικά το αίτημα του κου Καμμένου.

Για την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ζήτησε ενημέρωση στη Διάσκεψη των Προέδρων η αντιπολίτευση και ιδίως οι βουλευτές της ΝΔ, που θεωρούν ότι η υπόθεση Σαουδικής Αραβίας έχει πολλά "γκρίζα" σημεία, ενώ έχει προαναγγείλει και κατάθεση αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή για τον Πάνο Καμμένο.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά