Novartis: 10 κάλπες & προσωποποιημένα ψηφοδέλτια- Αιχμή Βούτση για Κοτζιά;

Τι είπαν για τη Novartis 

Mε 10 αριθμημένες κάλπες – χωρίς ονόματα, προσωποποιημένα ψηφοδέλτια για κάθε ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία και ερώτημα για συμπερίληψή τους ή μη προς εξέταση στην Προανακριτική Επιτροπή για το ενδεχόμενο τέλεσης των αδικημάτων της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, θα διεξαχθεί η αυριανή μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΚΚΕ) η Διάσκεψη των Προέδρων εγκρίνοντας την εισήγηση του Νίκου Βούτση.

Η αντιπρόταση που κατέθεσαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη για μία κάλπη και ενιαίο απρόσωπο ψηφοδέλτιο με το απλό ερώτημα της σύστασης ή μη Προανακριτικής, απορρίφθηκε, καθώς την υποστήριξαν μόνο τα δύο κόμματα, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής το ενδεχόμενο να στηθεί μόνο μία κάλπη αλλά σε κάθε περίπτωση με προσωποποιημένο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα αναφέρει τα ονόματα των 10 πολιτικών προσώπων για κάθε ένα από τα οποία οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν «Ναι», «Όχι», «Παρών» ή λευκό όπως και στην περίπτωση των 10 καλπών.

Η απόφαση αυτή πάντως θα ληφθεί εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες μεσούσης της αυριανής διαδικασίας. Εφόσον δηλαδή οι 5 εκ των 10 πολιτικών προσώπων, κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στην ψηφοφορία οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ψηφίσουν τον εαυτό τους και θα αρθεί το νομικό κώλυμα.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης οι 10 κάλπες θα φέρουν απλώς αριθμούς, οι οποίοι θα αντιστοιχούν σε κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Αντιστοίχηση για την οποία τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας θα έχουν γνώση από τα ψηφοδέλτια που θα έχουν στα χέρια τους.

Πάντως, ο Νίκος Βούτσης επιβεβαίωσε και τη fast track διαδικασία της Προανακριτικής που θα συσταθεί, καθώς όπως είπε η πρότασή του για τη διάρκειά της ήταν ένας μήνας με δυνατότητα βέβαια παράτασης όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του προέδρου της Βουλής αναφορικά με τα 10 πολιτικά πρόσωπα και την αυριανή ψηφοφορία, καθώς ερμηνεύτηκε ως άδειασμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι «10» πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους.

«Κανείς δεν είναι κατηγορούμενος. Κανείς δεν πάει για κατηγορούμενος ούτε ένοχος. Δεν ισχύει απλά το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά κι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι πιο συγκεκριμένο που θα τους υποχρέωνε να φέρουν στοιχεία. Υπάρχει απλώς η έγκληση της εισαγγελίας κι η αναφορά των ονομάτων τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

«Πρώτος εγώ ζητώ να ερευνηθεί σε βάθος οτιδήποτε αφορά στην προσωπική και πολιτική μου ζωή. Ας ψάξουν τους συνεργάτες μου, ας τους ερευνήσουν. Και αν κάτι βρεθεί, στο εκτελεστικό απόσπασμα» επισημαίνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για την υπόθεση της Novartis σε συνέντευξή το που θα μεταδοθεί απόψε, στις 12.30, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Ιστορίες, με τη Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά. 
Πηγή: Nαντίν Χαρδαλιά - skai.gr
TAGS: Novartis