Κλείσιμο

Επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ για Σκοπιανό και Τουρκία

Το Σκοπιανό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν κατ’ ιδίαν την Παρασκευή, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και επισήμανε να βρεθεί λύση για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Όσον αφορά την Τουρκία, υπό τη σκιά των στα Ίμια αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός είπε στην καγκελάριο ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο Θάλασσα αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών ήλθε μία ημέρα πριν την επίσκεψη του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί και με την κ. Μέρκελ.

Οι επαφές για το ονοματολογικό κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.
Πηγή: skai.gr