Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών προτείνει, με αιχμές, ο Μητσοτάκης

Αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατά την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση ζητά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό τη σκιά της υπόθεσης Novartis.

Ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει ότι το ισχύον καθεστώς έχει λειτουργήσει ως «όχημα πολιτικών διώξεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων», ενώ παράλληλά έχει δημιουργήσει δίχτυ «απόλυτης ασυλίας» για τους «ημέτερους».

Η στρέβλωση του νόμου, τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ σε άρθρο του στο enikos.gr, επιτρέπει την άσκηση πιέσεων στη Δικαιοσύνη και την προσπάθεια χειραγώγησής της στο όνομα μικροπολιτικών ωφελημάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει οι υπουργοί να ελέγχονται από διευρυμένο δικαστικό συμβούλιο που θα στελεχώνεται από υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς, και να καταργηθεί η σύντομη και «αποσβεστική» προθεσμία για άσκηση της αρμοδιότητας παραπομπής από τη Βουλή.

Όσον αφορά τους βουλευτές
, προτείνει να προστατεύονται από το ακαταδίωκτο αποκλειστικά για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μάλιστα, προσθέτει, το ακαταδίωκτο θα πρέπει ενεργοποιείται μόνο εάν το ζητήσει ο ίδιος ο βουλευτής που κινδυνεύει με δίωξη.

«Το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να αναμετρηθεί με τις αδυναμίες και τον κακό του εαυτό και να θεσπίσει διαδικασίες που θα προασπίζουν το κύρος και την ομαλή λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Είναι ένα απολύτως αναγκαίο βήμα για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών», επισημαίνει.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι έθεσε θέμα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών και στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση, όμως τότε είχε συλλέξει μόνο οκτώ υπογραφές, αντί για τις 50 που απαιτούνταν.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Novartis