Αυτές είναι οι κάλπες που θα στηθούν στην Ολομέλεια για την Προανακριτική Novartis

Με την κλεψύδρα να έχει γυρίσει πλέον ανάποδα για την επόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια, για τη σύσταση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής, για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της Novartis, στη Βουλή επικρατεί "πυρετός" προετοιμασιών με μεγάλο πρωταγωνιστή τις κάλπες.

Οι κάλπες που θα στηθούν στην Ολομέλεια για τη διαδικασία είναι διάφανες κι από πλεξιγκλάς, ενώ σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, δεν θα φέρουν ονόματα, αλλά αριθμούς που θα αντιστοιχούν σε κάθε ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα, ώστε όπως είπε "η διαδικασία να μην είναι επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη". Για την αντιστοίχηση οι βουλευτές αναμένεται να λάβουν γνώση από ειδικό διευκρινιστικό έγγραφο, αν και θεωρείται πολύ πιθανό την ημέρα της ψηφοφορίας η διαδικασία να τροποποιηθεί κατάτι, προκειμένου να είναι πιο εύκολη και κατανοητή.

Η επιλογή του αριθμού 10 για τις κάλπες, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου της Βουλής, αναμένεται να αποτελέσει και το πρώτο πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αξιωματικής αντιπολίτευσης την Τετάρτη, δεδομένου ότι η ΝΔ, κατηγορεί την πλειοψηφία για παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής μέσω «μεθοδεύσεων που εξυπηρετούν τη συνέχιση του σόου που έχει οργανώσει».

Η ΝΔ, άλλωστε, έχει ήδη καταθέσει πρόταση για μία μόνο κάλπη και ενιαίο ψηφοδέλτιο για το σύνολο των 10 πολιτικών προσώπων, κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι στην πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες αλλά έχει ως μοναδικό ζητούμενο την αρμοδιότητά της ή μη να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Ο Νίκος Βούτσης, πάντως, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής του αιτήματος της ΝΔ, εξαρτώντας το ωστόσο για τις ανάγκες τήρησης του Κανονισμού και της διαφάνειας της διαδικασίας, από τη συμμετοχή των 5 εκ των 10 προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία, οι οποίοι είναι εν ενεργεία βουλευτές και έχουν το δικαίωμα ψήφου αλλά όχι του εαυτού τους.

Στα πηγαδάκια της Βουλής πάντως σχολιάζεται έντονα ότι οι 10 ξεχωριστές κάλπες ευνοούν τις εκπλήξεις ενδεχομένως και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και γι’ αυτό η κυβέρνηση προτίμησε αυτή τη λύση, παρότι διατείνεται ότι αυτό επιτάσσει η λογική κι ο Κανονισμός της Βουλής όταν πρόκειται για πρόσωπα.

Δεύτερο πεδίο σύγκρουσης συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει και το ερώτημα που θα τεθεί προς ψηφοφορία στην εθνική αντιπροσωπεία, καθώς παρά τις διαφορετικές πληροφορίες κοινοβουλευτικών πηγών τις προηγούμενες ημέρες, τελικώς ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι σε αυτό δεν θα αναφέρεται μόνο η παραπομπή ή μη σε προκαταρκτική εξέταση, αλλά και τα ενδεχόμενα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ως προς τη διαδικασία αυτή καθεαυτή της επόμενης Τετάρτης, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η συνεδρίαση θα είναι μαραθώνια και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ όπως εκτιμούν οι αισιόδοξες προβλέψεις, ώστε να ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία.

Άλλωστε, ο προγραμματισμός θέλει εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι θα λάβουν το λόγο, ενώπιον του Σώματος να τοποθετούνται και οι 9 από τους 10 πολιτικούς κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση για Προανακριτική (σ.σ. πλην του Δ. Αβραμόπουλου ο οποίος θα στείλει γραπτό υπόμνημα λόγω προγραμματισμένης συνάντησης στη Ν. Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ), οι οποίοι «σφυροκοπούν» καθημερινά την κυβέρνηση με κατηγορίες περί «στημένης σκευωρίας», ενώ νωρίτερα θα έχουν λάβει το λόγο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, 8 οιονεί εισηγητές, άλλοι 16 ομιλητές και οι 4 υπουργοί κι αναπληρωτές υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας .
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά