ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Κανείς δεν γνωρίζει αν η Novartis έχει διαπράξει τα όσα της αποδίδονται στην Ελλάδα

Επί του παρόντος κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν η Novartis έχει διαπράξει τα όσα της αποδίδονται στην Ελλάδα". Όπως υποστηρίζει "είναι εντελώς συγκεχυμένα τα ντοκουμέντα που είχε παρουσιάσει στη Βουλή η ελληνική εισαγγελία και γρήγορα βγήκαν, σε αντίγραφο, στο Ίντερνετ.

 
Επί του παρόντος κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν η Novartis έχει διαπράξει τα όσα της αποδίδονται στην Ελλάδα". Όπως υποστηρίζει "είναι εντελώς συγκεχυμένα τα ντοκουμέντα που είχε παρουσιάσει στη Βουλή η ελληνική εισαγγελία και γρήγορα βγήκαν, σε αντίγραφο, στο Ίντερνετ. 

Ο ελβετικός Tύπος ανακαλύπτει την υπόθεση Novartis. Κάνει λόγο για "δυσλειτουργικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα", αλλά παραθέτει και την άποψη της εταιρείας, η οποία αναφέρει πως δεν έχει "επίσημη ενημέρωση".

"Το τεκμήριο αθωότητας δεν ισχύει" επιγράφεται σχόλιο στην εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) της Ζυρίχης. Ο αρθρογράφος εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι "η μέχρι στιγμής ενημέρωση είναι ασαφής. Επί του παρόντος κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν η Novartis έχει διαπράξει τα όσα της αποδίδονται στην Ελλάδα". Όπως υποστηρίζει "είναι εντελώς συγκεχυμένα τα ντοκουμέντα που είχε παρουσιάσει στη Βουλή η ελληνική εισαγγελία και γρήγορα βγήκαν, σε αντίγραφο, στο Ίντερνετ. Αυτά περιλαμβάνουν και την περιγραφή, από το FBI, μίας πλεκτάνης με την οποία η φαρμακοβιομηχανία υποτίθεται ότι προσπάθησε να αυξήσει τον τζίρο της. Η σχετική έκθεση περιέχει πολλές λεπτομέρειες και ονόματα εμπλεκομένων, επομένως υποθέτει κανείς ότι δεν αποτελεί αποκύημα φαντασίας. Ωστόσο οι λεπτομέρειες είναι τόσο δυσνόητες, ώστε οι κατηγορίες δεν φαίνονται ιδιαίτερα αξιόπιστες».

Πάντως ο σχολιαστής δεν σπεύδει να απαλλάξει τη Novartis από τις αιτιάσεις, υπενθυμίζοντας παλαιότερες κατηγορίες για δωροδοκία στις ΗΠΑ, τις οποίες ο ελβετικός όμιλος είχε διευθετήσει με εξωδικαστικό συμβιβασμό και την καταβολή ποσού 215 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως επισημαίνεται στο σχόλιο "η αμερικανική δικαιοσύνη απειλούσε να επιβάλει πρόστιμο δισεκατομμυρίων και να γονατίσει την εταιρεία. Δικαστική απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ. Αλλά το κύρος είχε ήδη τρωθεί και- κατά τα φαινόμενα- το πλήγμα παραμένει μέχρι σήμερα". Σε άλλο, εκτενές δημοσίευμα για την υπόθεση η Neue Zürcher Zeitung αναφέρει τα εξής: "Αδιαμφισβήτητο φαίνεται το γεγονός ότι ένα δυσλειτουργικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα ευνοεί τις παρασπονδίες. Πριν από την κρίση η Ελλάδα διέθετε μία άνω του μέσου όρου υψηλή αναλογία ιατρών σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού. Και στις συνταγές των ιατρών η αναλογία των ακριβών, επωνύμων φαρμάκων προς τα γενόσημα ήταν τρεις φορές υψηλότερη απ’ ό,τι στη Γερμανία".

Και αποζημίωση από τη Novartis;

«Ο Τσίπρας απαιτεί αποζημίωση από τη Novartis» επιγράφεται άρθρο στην Basler Zeitung της Βασιλείας, όπου εδρεύουν οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Ελβετίας. Η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά και στη δέσμευση της ελληνικής θυγατρικής της Novartis για συνεργασία με την ελληνική δικαιοσύνη. Συνοψίζοντας, σημειώνει ότι οι πολιτικοί που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση "κάνουν λόγο για συκοφαντία και για μία προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να αναζωπυρώσει το πολιτικό κλίμα, αποσπώντας την προσοχή από τη βαθιά οικονομική κρίση. Όπως εκτιμούν δικηγόροι, η νομική διελκυστίνδα γύρω από την υπόθεση θα διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια".

"Άμεσα και με αποφασιστικότητα: Η Novartis εξετάζει τις κατηγορίες περί διαφθοράς" είναι ο τίτλος της ελβετικής οικονομικής επιθεώρησης Handelszeitung, η οποία παραθέτει την άποψη της εταιρείας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα "τη Δευτέρα ο όμιλος ανακοίνωσε ότι έχει λάβει γνώση των ερευνών που διεξάγουν οι ελληνικές και οι αμερικανικές αρχές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Novartis στην Ελλάδα δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την υπόθεση". Η εφημερίδα σημειώνει τη δέσμευση της εταιρείας "να μην ανεχθεί παραβατικές συμπεριφορές", αλλά και την κριτική επισήμανσή της ότι μία "πολιτικά υποκινούμενη" συζήτηση εμπεριέχει και "αιτιάσεις που είναι αβάσιμες ή αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό".

"Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση"


"Ο Τσίπρας θέλει εξεταστική επιτροπή για τις κατηγορίες κατά της Novartis" είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του Deutsches Ärzteblatt. Πρόκειται για έντυπο εξειδικευμένο, αλλά με ιδιαίτερη απήχηση στον χώρο της υγείας στη Γερμανία. Tο δημοσίευμα παραθέτει αναλυτικά το σχόλιο εκπροσώπου της Novartis από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στη Βασιλεία, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "Μέχρι στιγμής η Novartis δεν έχει λάβει γνώση της δικογραφίας και δεν έχει ενημερωθεί για τις έρευνες, ούτε από τον εισαγγελέα, ούτε από το Κοινοβούλιο στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα οι αρχές δεν έχουν εγείρει κατηγορίες- πόσο μάλλον αγωγή- ούτε κατά της Novartis, ούτε κατά των συνεργαζόμενων μαζί μας".


 
Εκτός Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ ο Θεοχαρόπουλος μετά το ΝΑΙ στη συμφωνία των Πρεσπών
Τέλη Μαρτίου έκτακτο συνέδριο στο ΚΙΝΑΛ
20.01.2019, 18:26
Κλείδωσε το «ΝΑΙ» ο Θεοχαρόπουλος για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η συνεδρίαση της ΚΕ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο .
20.01.2019, 18:18
Καμμένος σε Τσίπρα: Οι ακραίοι που επικρίνεις σε έκαναν πρωθυπουργό
Η επίθεση Καμμένου σε Αλέξη Τσίπρα μέσω twitter
20.01.2019, 18:12
ΝΔ για επεισόδια: Γεροβασίλη και Παπακώστα να ντρέπονται. Να παραιτηθούν
Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται λόγο για επίδειξη αυταρχισμού της...
20.01.2019, 17:23
Επίθεση στη Σοφία Βούλτεψη που συμμετείχε στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
H κα Βούλτεψη βρήκε καταφύγιο στο ξενοδοχείο Αμαλία προκειμένου να προφυλαχτεί από το μένος των επιτιθέμενων.
20.01.2019, 17:04
Μαξίμου: Ακροδεξιοί πίσω από τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
«Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που...
20.01.2019, 16:51
Διχασμός σε ΔΗΜΑΡ: Παρών ή αποχή αντιπροτείνει ο Μαργαρίτης αντί για «ΝΑΙ»
Διαφορετικές θέσεις εξέφρασαν στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Θοδωρος Μαργαρίτης
20.01.2019, 15:26
Καμμένος: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα η αντικατάσταση Ψαριανού με Μαυρωτά
Για νέα πρωτοφανή προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος κάνει λόγο ο Πάνος Καμμένος στο twitter
20.01.2019, 15:13
Γεννηματά: Καταψηφίζουμε τη συμφωνία – Δεν δικαιούνται να διχάσουν το λαό
"Χωρίς να έχει προηγηθεί εθνική συνεννόηση και διάλογος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, σήμερα η συμφωνία αυτή...
20.01.2019, 13:54
Θεοχαρόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία των Πρεσπών
«Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes...
20.01.2019, 13:35

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.