Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη

Αναλυτικά το νομοσχέδιο 

Στη Βουλή κατατέθηκε την Τετάρτη από τα υπουργείο Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατ’ εξαίρεση έγκριση:

- ενιαίας παραγωγής, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης και προμήθειας, των πρώτων υλών και ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%
- την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Αποκλειστικός σκοπός είναι είτε η προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και η διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς είτε η εξαγωγή τους.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται η εν λόγω έγκριση:


- είναι αμεταβίβαστη
- παρέχεται σε φυσικά & νομικά πρόσωπα (άνω των 21 ετών)
αρκεί να μην εμπίπτουν σε συγκεκριμένα κωλύματα του νόμου. Π.χ.να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας κλπ.
- κατόπιν αιτήσεως και κατάθεσης παραβόλου (το ύψος του θα καθοριστεί με ΚΥΑ).

Όπως υπογραμμίζεται στο νομοσχέδιο, απαγορεύεται: η εισαγωγή, διάθεση και εξαγωγή πρώτων υλών και ουσιών και η διάθεση και εξαγωγή σπόρου προς σπορά, των ανωτέρω ποικιλιών, για την εκπλήρωση των σκοπών που δεν συνάδουν με αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται η ρύθμιση.

Σημειώνεται, δε, ότι για τις εξαγωγές προβλέπεται, ο εκτελωνισμός των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, να πραγματοποιείται από το Τελωνείο Πειραιά και την Ελεύθερη Ζώνη Θεσσαλονίκης.

Η έκταση που θα λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες πρέπει να ξεπερνά τα τέσσερα στρέμματα, να είναι περίκλειστη και να συνοδεύεται από το αποδεικτικό επικυρωμένου τίτλου κυριότητας ή σύμβασης μίσθωσης ή δωρεάν παραχώρησης θεωρημένης από την αρμόδια εφορία.

Μεταξύ άλλων, για την υποβολή αίτησης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα καθώς και πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης ή μη κατάθεσης αίτησης για συνδιαλλαγή-εξυγίανση. Παράλληλα, το χρονικό όριο αποθήκευσης και φύλαξης ορίζεται στα πέντε έτη.

Όσον αφορά στην έγκριση της παραγωγής και της κυκλοφορίας των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ορίζεται ότι αυτή θα γίνεται από τον ΕΟΦ.

Στο εξής με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που πιθανόν να διαφωνήσει με το εν λόγω νομοσχέδιο.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά