Στη Βoυλή η δικογραφία για τη Novartis - Παραγεγραμμένα δύο αδικήματα

Στη Βουλή διαβιβάζεται, εκτός απροόπτου, εντός της ημέρας, (Δευτέρα), η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών για την περίοδο από 2006 έως και το 2015 σχετικά με αδικήματα που αφορούν σε απιστία και σε δωροδοκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που θα φθάσει στη Βουλή αναφέρεται σε συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα, που διετέλεσαν υπουργοί σε αρμόδια πόστα που σχετίζονταν με αποφάσεις για την τιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, κυρίως υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παράλληλα δίωξη έχει ασκηθεί και για το ανώτατο στέλεχος της πολυεθνικής για το αδίκημα της δωροδοκίας και για τον οποίο έχει απαγορευθεί ήδη η έξοδος από τη χώρα.

Παράλληλα, στη Βουλή αποστέλλονται για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και αναφορές σε βάρος του Παν. Κουρουμπλή που διετέλεσε υπουργός Υγείας το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα συνεχίζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το σύνολο της υπόθεσης στην προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών να διερευνήσουν και να "δέσουν" κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας έχουν ήδη παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, τον Άρειο Πάγο, βρέθηκε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ λίγο μετά την άφιξή του στον τέταρτο όροφο όπου στεγάζεται η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έφθασαν και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αλλά και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης. Eρωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η επίσκέψη του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ήταν συμπτωματική και για άλλο θέμα, ενώ αμέσως μετά αποχώρησαν και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αλλά και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης.

Διευκρίνιση - Δήλωση Πικραμμένου

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, από την Εισαγγελία Διαφθοράς έγινε γνωστό, ότι το όνομά του περιελήφθη στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή, χωρίς ειδικότερα στοιχεία για αυτόν, απλά στη λογική της "αμελητί" διαβίβασης.

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιούνιου 2012» επισήμανε ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κ. Πικραμμένος.

Στουρνάρας: Η πολιτική στοχοποίηση έχει και τα όρια της

«Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της», τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με τα περί εμπλοκής του ονόματός στη δικογραφία της υπόθεσης της Novartis.

O ίδιος προσθέτει: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών».

Σαμαράς: Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη 


Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του αναφέρει : «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!

Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».  

Βενιζέλος: Δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών

Για την ανάμειξη του ονόματός του στην υπόθεση Novartis τοποθετήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε: " Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην υπόθεση Novartis κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού".

Λυκουρέντζος: Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία

Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισημαίνοντας πως ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία.

Αναφέρει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013, επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105, 9η Ιουλίου 2012, Τεύχος Β/), δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» τονίζει ο κ. Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.


Κ. Φρουζής: Ουδέποτε συμμετείχα σε παράνομη δραστηριότητα

Διαβεβαιώσεις ότι ουδέποτε συμμετείχε σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα παρέχει ο τέως αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς ΑΕΒΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, σημειώνοντας πως «όσα αντίθετα κυκλοφορούν σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών ή διατυπώνονται σε επίσημα έγγραφα, με προχειρότητα που προκαλεί εντύπωση, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας».

Σε δήλωσή του, τονίζει επίσης ότι «όλα τα ανωτέρω θα αποδείξω ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών αρχών, από τις οποίες, παραδόξως, ουδέποτε κλήθηκα μέχρι σήμερα να εισφέρω οτιδήποτε θα βοηθούσε στη διαλεύκανση της υπόθεσης», ενώ επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός του «για την αποκατάσταση της βαρύτατης ηθικής βλάβης που ήδη έχω υποστεί  από την ανάμιξη του ονόματός μου στην εν λόγω υπόθεση».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Φρουζή:

«Με αφορμή την ανάμειξη του ονόματός μου στο φερόμενο ως "σκάνδαλο NOVARTIS", δηλώνω τα ακόλουθα:

Διετέλεσα Αντιπρόεδρος της εταιρείας NOVARTIS ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, θυγατρικής της ομώνυμης ελβετικής πολυεθνικής, από το έτος 2007 εως το έτος 2015, οπότε αποχώρησα οικειοθελώς, με καθήκον, κατά κύριο λόγο, την εκπροσώπηση της εταιρείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του οποίου είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας επί τρία έτη αντιστοίχως.
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι καθ' όλο το διάστημα παραμονής μου στην ανωτέρω εταιρεία ουδέποτε συμμετείχα καθοιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώση μου.
Τα όσα αντίθετα κυκλοφορούν σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών ή διατυπώνονται σε επίσημα έγγραφα, με προχειρότητα που προκαλεί εντύπωση, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Όλα τα ανωτέρω θα αποδείξω ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών αρχών, από τις οποίες, παραδόξως, ουδέποτε κλήθηκα μέχρι σήμερα να εισφέρω οτιδήποτε θα βοηθούσε στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Αναμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία να λάβω νομίμως γνώση της δικογραφίας, η οποία κατά τρόπο νομικά και ηθικά επιλήψιμο έχει διαρρεύσει, προκειμένου κι εγώ να πληροφορηθώ την εις βάρος μου κατηγορία, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα καταπέσει.
Εξυπακούεται ότι επιφυλάσσομαι παντός δικαιώματός μου για την αποκατάσταση της βαρύτατης ηθικής βλάβης που ήδη έχω υποστεί  από την ανάμειξη του ονόματός μου στην εν λόγω υπόθεση, εις βάρος όλων όσοι, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, συνέβαλαν στην πρόκλησή της».


Διάψευση και από Κουρουμπλή μέσω λιμενικού 

Ο λογαριασμός του Λιμενικού Σώματος προχώρησε σε διάψευση για εμπλοκή του ονόματος του Υπουργού Ναυτιλίας στην υπόθεση Novartis. 

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου