Κατρούγκαλος: Όχι σύγχυση για την ταυτότητα– Για Εκκλησία: Τα του Καίσαρος…

Την ανάγκη να μη δημιουργείται σύγχυση για την ταυτότητα εξέφρασε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ως προς το θέμα της ταυτότητας, που «ανέβασαν» οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο υπουργός εξήγησε, μιλώντας, στην ΕΡΤ ότι δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση με τη δική μας ιστορική ελληνική Μακεδονία. «Και το γειτονικό κράτος έχει, όπως όλα τα κράτη και οι λαοί, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ιδιοπροσωπίας του» τόνισε. Γι' αυτό, κατέστησε σαφές, «το όνομα πρέπει να διακρίνει σαφώς την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το δικό τους κράτος και να μην επιτρέπει κανένα στοιχείο αλυτρωτισμού».

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε και στο όνομα και στις μεταξύ μας σχέσεις την Ιστορία από τη γεωγραφία. Η Ιστορία είναι σαφής, δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» διεμήνυσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Θέλουμε συμφωνία πακέτο»


«Θέλουμε συμφωνία πακέτο και όχι τη σαλαμοποίηση, μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το όνομα, εξάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και αναφορά στο Σύνταγμα» εξήγησε, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας «πως είναι η πρώτη κυβέρνηση που θέτει ρητά το θέμα του Συντάγματος ως προϋπόθεση για την επίλυση της διαφοράς».

Όσον αφορά στο συλλαλητήριο για το ονοματολογικό που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αθήνα, παραδέχθηκε πως τον απασχολεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος, γενικά μιλώντας, δεν είναι κατά των συλλαλητηρίων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ωστόσο ότι «το πολιτικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι οικοδεσπότες του συλλαλητηρίου είναι σαφέστατα εκτός και μακράν της εθνικής προσπάθειας και της εθνικής θέσης, όπως διαμορφώθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις εκτός της Ακροδεξιάς ήδη από το 2007».

Kριτική σε ΝΔ και αιχμές κατά Εκκλησίας


Στρέφοντας τα βέλη του κατά της ΝΔ, είπε πως οι μεταγραφές από τον ΛΑΟΣ έχουν μετατοπίσει προς τα ακροδεξιά συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διευκρίνισε περαιτέρω πως «από τη στιγμή που θέλουν να δώσουν στο χαρακτήρα του συλλαλητηρίου αντικυβερνητικό τόνο, στην πραγματικότητα δίνουν προβάδισμα στο μικροκομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού, χρησιμοποιώντας τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες όλων των ανθρώπων που θα πάνε στο συλλαλητήριο».

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε και αιχμές για στάση της Εκκλησίας, σημειώνοντας με νόημα πως πρέπει πάντα να ακολουθεί το Ευαγγέλιο. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η εξωτερική πολιτική, συνέχισε, δεν είναι δουλειά της Εκκλησίας, πρέπει να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Στο σημείο αυτό, παρατήρησε ότι «είναι θετικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος με την εν γένει στάση του προσπαθεί συνειδητά να μην επιτρέψει να μετατραπεί η Εκκλησία σε κόμμα, παρά τις αντίθετες ακραίες φωνές».

Άσκησε εξάλλου κριτική στους κ. Μητσοτάκη και Λεβέντη, προειδοποιώντας πως «το κλίμα του εθνικισμού είναι σαν μια πυρκαγιά, ότι μπορεί να ξεκινήσει από κάποιον που μπορεί νομίζει ότι θα το ελέγξει και να γίνει ανεξέλεγκτο, και να φτάσει να κάψει κι αυτούς που το ξεκίνησαν».

«Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται»

Σε ό,τι αφορά τις απειλητικές επιστολές που δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως «ούτε η Δημοκρατία τρομοκρατείται ούτε κανείς στην κυβέρνηση, πολύ λιγότερο ένας υπουργός σαν τον Νίκο Κοτζιά, που έχει δείξει δείγματα πολιτικούς θάρρους επανειλημμένα, πρόκειται να επηρεαστεί στο ελάχιστο».

«Οι σφαίρες μπορεί σε μερικούς να φαίνονται αστείες, αλλά δεν είναι γιατί μπορεί πραγματικά να εκδηλώνουν προθέσεις ορισμένων κύκλων να δημιουργήσουν κλίμα μισαλλοδοξίας» τόνισε. Ερωτηθείς αν υπήρξαν κι άλλες απειλητικές επιστολές, απάντησε πως «φαίνεται ότι υπήρξαν κι άλλες», αποσαφηνίζοντας πως δεν έχει μιλήσει με τον υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα για να δώσει λεπτομέρειες.

Πηγή: skai.gr