Κοτζιάς σε Νίμιτς: Μη μιλάς για το ποια είναι η πολιτική μας στο Σκοπιανό

Την έντονη ενόχληση του Νίκου Κοτζιά προκάλεσαν νέες δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς όπως ότι «η λύση στο ονοματολογικό δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ». Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι η διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των «συμφωνηθέντων στο Νταβός».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είχε το βράδυ της Παρασκευής μακρά συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο που επέστρεψε από τα Σκόπια ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αναρμόδιος να ομιλεί για την πολιτική της Ελλάδας:

«Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο» τονίζει.

Ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε δε, «ότι με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός». Άλλωστε, προσθέτει, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί.



Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς χαιρετίζει τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, δηλώνοντας με νόημα ότι ο κ. Βαρθολομαίος «με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

Την απορία τους για το λόγο που ο κ. Κοτζιάς επέλεξε να εμπλέξει την Εκκλησία στις απειλές εναντίον του εξέφρασαν νωρίτερα κύκλοι της Ιεράς Συνόδου. 

Ως εξαιρετική ευκαιρία για επίλυση της διένεξης αναφορικά με το ονοματολογικό χαρακτηρίζει το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις επαφές Αθήνας και Σκοπίων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Ζάεφ για επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα στο ονοματολογικό εκφράζει στο μεταξύ ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα των πολιτών της ΠΓΔΜ, και η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που είδε την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας. 

Πηγή: skai.gr