Νίμιτς:Δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας η Ελλάδα - Κοτζιάς:Λύση μέχρι Ιούνιο

Αίσθηση προκαλεί η αποστροφή του ειδικού μεσολαβητή για τα Σκόπια Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει ακούσει την Αθήνα να θέτει θέμα ταυτότητας στην διαπραγμάτευση - δηλώνοντας ότι μεταξύ των δυο χωρών υπάρχουν διαφορές, όχι όμως στο θέμα της ταυτότητας.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ, ο οποίος εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας λέγοντας χαρακτηριστικά «κανείς δεν μπορεί να στερήσει στους πολίτες της χώρας μου το δικαίωμα να είναι Μακεδόνες και να μιλούν τη μακεδονική γλώσσα».

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας της δηλώσεις Νίμιτς ανέφεραν «εμείς έχουμε διατυπώσει σαφώς την άποψή μας. Δεν ερμηνεύουμε τον κ.Νίμιτς, ούτε αυτός να μας ερμηνεύει».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη του στο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκτίμησε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει λυθεί το θέμα».

«Επιδιώκουμε», συμπλήρωσε, «να λύσουμε το ζήτημα. Είναι προς το εθνικό συμφέρον μας και το συμφέρον της περιοχής για σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με τις διαδηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι ενδείξεις δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι πολίτες που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακή πρόθεση» είπε, σημειώνοντας ότι «είναι απλά πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από μια διαφορετική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό (υπόβαθρο) ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την Ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μην παγιδευτούμε σε αυτή» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.


Πηγή: skai.gr