Αντιδράσεις για την ενοικίαση drones από το Ισραήλ έναντι 35 εκατ. ευρώ

Επιφυλάξεις και προβληματισμό ακόμη και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κυρίτση, προκάλεσε στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, η ανακοίνωση του Δημήτρη Βίτσα, για τριετή σύμβαση ενοικίασης 7 μη επανδρομένων κατασκοπευτικών drone από το Ισραήλ έναντι 35,5 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα 16,5 εκ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 9 για τα επόμενα δύο.

Τόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και ο κ. Κυρίτσης, διερωτήθηκαν γιατί επιλέγεται η διαδικασία του leasing έναντι της αγοράς και ποια είναι η τιμή για την αγορά τους, ώστε να διερευνηθεί τι είναι πιο συμφέρον οικονομικά για τη χώρα, ενώ ο Θανάσης Δαβάκης από τη ΝΔ αναφέρθηκε στην τιμή με την οποία αγόρασαν ανάλογα drone στην Ελβετία. "Μήπως είναι πολύ ακριβά;", ήταν το κοινό ερώτημα.

Αν και η σύμβαση φέρει την υπογραφή του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, την εισηγήθηκε στην επιτροοπή ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος κλήθηκε να παράσχει εξηγήσεις.

Παρά τις όποιες αρχικές ενστάσεις πάντως μετά τις εξηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, φαίνεται ότι οι περισσότεροι πείστηκαν και τελικώς η σύμβαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, με τις θετικές ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ένωσης Κεντρώων και Ποταμιού. "Παρόν"δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ παραδοσιακά αρνητικά ψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.


Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Ισραήλ