Νίμιτς: Να αδράξουμε την ευκαιρία για λύση στο ονοματολογικό

Μήνυμα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίδεται για επίλυση του Σκοπιανού έστειλε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σε σύντομη συνομιλία με δημοσιογράφους ο κ. Νίμιτς επισήμανε πως υπάρχει θέληση για λύση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια ενώ εκτίμησε πως πλησιάζουμε σε λύση.

Διευκρίνισε πως η δέσμη προτάσεων που έχει καταθέσει δεν είναι τελική αλλά αντικείμενο αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής θα μεταβεί αύριο στην FYROM, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Την αμείωτη ανησυχία της για την πορεία διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό εξέφρασε εν τω μεταξύ η Νέα Δημοκρατία, μετά την ενημέρωση που έκανε το πρωί ο κ. Νίμιτς στον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Κουμουτσάκο.

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας μάλιστα πως η λύση θα πρέπει να είναι «αποδεκτή από τους Έλληνες».

Επανέλαβε δε ότι προαπαιτούμενα για την λύση, από τη σκοπιά της ΝΔ, είναι «εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα», η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και η υιοθέτηση της ονομασίας για όλες τις χρήσεις και από όλους.

Χθες ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως η Αθήνα συντάσσει σύμφωνο που θα περιλαμβάνει λύση-πακέτο για το Σκοπιανό, με προτάσεις για το όνομα και ειδικό κεφάλαιο για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού στην ΠΓΔΜ.

Το σύμφωνο θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο στην ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα σταλεί για εξέταση στα Σκόπια.

Ο ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ λύσης με όνομα στα σλαβικά, αμετάφραστο, που θα διακρίνει τη FYROM από την ελληνική Μακεδονία, και παρέθεσε ως παράδειγμα τη «Σρι Λάνκα».

Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του Συντάγματος της FYROM, που περιέχει εκφράσεις αλυτρωτισμού, ο κ. Κοτζιάς τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης, αν και σημείωσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 που απαιτείται για τροποποίηση του Συντάγματος.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ