Ραντεβού Κοτζιά - Νίμιτς καθώς αρχίζει ο νέος κύκλος επαφών για την ΠΓΔΜ

Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς θα έχει στις 13:30 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την επίλυση του ονοματολογικού.

Ο Μάθιου Νίμιτς, που νωρίτερα το πρωί συναντήθηκε με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο, θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, όπου την επόμενη ημέρα θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς στις δύο πλευρές στις 17 Ιανουαρίου.

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Νίμιτς για το σύμφωνο που συντάσσει η Αθήνα και θα περιλαμβάνει λύση-πακέτο για το Σκοπιανό, με προτάσεις για το όνομα και ειδικό κεφάλαιο για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού στην ΠΓΔΜ.

Το σύμφωνο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών στην ΕΡΤ, θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο στην ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα σταλεί για εξέταση στα Σκόπια.

Ο ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ λύσης με όνομα στα σλαβικά, αμετάφραστο, που θα διακρίνει τη FYROM από την ελληνική Μακεδονία, και παρέθεσε ως παράδειγμα τη «Σρι Λάνκα».

Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του Συντάγματος της FYROM, που περιέχει εκφράσεις αλυτρωτισμού, ο κ. Κοτζιάς τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης, αν και σημείωσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 που απαιτείται για τροποποίηση του Συντάγματος.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ