Συναντήσεις Νίμιτς με Κοτζιά - Κουμουτσάκο: Ενημέρωση της ΝΔ για το όνομα

Συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στη 1.30μμ, και τον Γιώργο Κουμουτσάκο από τη ΝΔ θα έχει την Τρίτη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς. Αμέσως μετά, ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του κ. Νίμιτς στο ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Νίμιτς πήρε την πρωτοβουλία για συνάντηση με στελέχη της ΝΔ στη σκιά των αντιδράσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «σαλαμοποίηση» του ζητήματος, με συμφωνία πρώτα στην ονομασία της γείτονος. 

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη το πρωί, στις 10.30, ο αμερικανός διπλωμάτης συναντηθεί με τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών και βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Στην αντεπίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα όσα του αποδίδει περί «μυστικής διπλωματίας» πέρασε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, διαψεύδοντας παράλληλα εκ νέου ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συζητήσει «τσάμικο».

Αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ δηλώνει την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Ιστορίες και τη δημοσιογράφο Σία Κοσσιώνη, η οποία θα μεταδοθεί την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, στις 12.30 το βράδυ, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αμετακίνητοι στη θέση τους ότι οποιαδήποτε λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του παραμένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος ΚαμμένοςΟ υπουργός Άμυνας διέψευσε πάντως κατηγορηματικά κάθε σενάριο διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού ή αποχώρησης των ΑΝΕΛ λόγω του Σκοπιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία.

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών αμέσως μετά την Αθήνα, την Τετάρτη, μεταβαίνει στα Σκόπια. Tην πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της», εξέφρασε για μία ακόμη φορά o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Μήνυμα πως η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να μπει στο NATO ή την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν αν δεν απαλείψει τις εκφάνσεις αλυτρωτισμού στο όνομά της κι αν δεν λύσει τα προβλήματα με το Σύνταγμά της και την έννομη τάξη, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Πηγή: skai.gr