Κλείσιμο

Βδομάδα ζυμώσεων για το Σκοπιανό με συνεδρίαση ΑΝΕΛ και επίσκεψη Νίμιτς

Εβδομάδα κρίσιμων ζυμώσεων και διαβουλεύσεων για την ονομασία της FYROM αρχίζει αύριο Δευτέρα, στον απόηχο των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και του συμβουλίου αρχηγών που έγινε στα Σκόπια.

Ο Πάνος Καμμένος έχει συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις 14:00 το μεσημέρι, όποτε και αναμένεται να φανεί εάν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή γραμμής από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου.

Οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ κι έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η εθνική γραμμή μπορεί να αλλάξει μόνο σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Δίχως τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να περάσει τυχόν συμφωνία από τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός δήλωσε το Σάββατο ότι διαβλέπει δυνατότητα σύγκλισης με όλα τα κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας, όμως όλοι οι αρχηγοί κράτησαν αποστάσεις από τους έως τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς.

Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ, την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ειδικό διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στα Σκόπια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι υπάρχει δυναμική για κοινά αποδεκτή συμφωνία, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και εντός αυτών.

Ανάλογα με την πορεία των επαφών του κ. Νίμιτς δεν αποκλείεται να υπάρξει επικοινωνία του κ. Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Την Κυριακή είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ