Χωρίς σινιάλο για διακομματική συναίνεση οι επαφές Τσίπρα με τους αρχηγούς

Χωρίς κάποιο σινιάλο ότι οικοδομείται διακομματική συναίνεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ στα Σκόπια βρίσκεται σε εξέλιξη συμβούλιο των επικεφαλής των κομμάτων.

Όλοι οι αρχηγοί κάλεσαν εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό να λύσει τα του οίκου του, με δεδομένο ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιμένει να απορρίπτει τον όρο «Μακεδονία» παρά το γεγονός ότι ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αδύνατο να αποκλειστεί αυτή η λέξη.

Παράλληλα, όλοι άφησαν αιχμές για την απουσία ενημέρωσης και για την επιμονή της κυβέρνησης να πορεύεται χωρίς να έχει εξασφαλίσει εθνική γραμμή ή επαρκή ανταλλάγματα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εξασθένισε την εθνική γραμμή λόγω της αδυναμίας του να θέσει ως προαπαιτούμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας πως με τους έως τώρα χειρισμούς κλείνει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ονοματολογικού.

Τόνισε πως ο κ. Τσίπρας «δεν πείθει ούτε κατ’ ελάχιστο» τους Έλληνες, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί οτιδήποτε. «Κάθε φορά που το έκανε τα αποτελέσματα ήταν τραγικά», είπε αιχμηρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χαρακτήρισε το Σκοπιανό ως θέμα που αφορά «την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων» και την «εθνική συνείδηση», και δεν άπτεται μόνον της εξωτερικής πολιτικής. «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», κατέληξε.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη κατέδειξε το όλο και πιο βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την FYROM, με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό.

Αιχμηρές αποστάσεις από τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα κράτησε και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκ νέου σύγκληση συμβουλίου αρχηγών και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαπραγματεύεται με την ΠΓΔΜ χωρίς να έχει «επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή».

Επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι δεν έχει καν εξασφαλίσει κοινή θέση με τον κυβερνητικό εταίρο του Πάνο Καμμένο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη διγλωσσία της βλάπτει τη διαπραγμάτευση.

Ζήτησε εκ νέου σύνθετη ονομασία, δίνοντας έμφαση στον γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ εισήμανε ότι τυχόν λύση θα πρέπει να περιέχει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την εξάλειψη αλυτρωτισμό.

Το κύριο ζήτημα δεν είναι το όνομα αλλά ο αλυτρωτισμός και η διατήρηση του φανατισμού στο Σύνταγμα των Σκοπίων δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Κρατάμε μικρό καλάθι» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην εφησυχάζει καθώς δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του συντάγματος και όλων αυτών που οδηγούν σε αλυτρωτικές διαθέσεις.

Στην ανάγκη δεσμεύσεων από την πλευρά των Σκοπίων για καταπολέμηση του αλυτρωτισμού, ειδικά λόγω του Συντάγματός τους, στάθηκε και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Πρότεινε σύνθετη ονομασία που κατά προτίμηση θα είναι μία αμετάφρασητη λέξη, δηλαδή στα σλαβικά.

Απέφυγε να εκτιμήσει εάν υπάρχει προοπτική για λύση, όμως ξεκαθάρισε ότι βλέπει πολλές εκκρεμότητες, ενώ και αυτός επιτέθηκε στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και στην κυβερνητική διγλωσσία που προκύπτει από τη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε ότι κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί από «μηδενική βάση» για το ονοματολογικό, χωρίς να προσφέρει εξ αρχής τη λύση της σύνθετης ονομασίας.

Αντίθετα, είπε, η Αθήνα θα πρέπει να προσφέρει είσοδο στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομική βοήθεια, αξιώνοντας στη συνέχεια την αλλαγή του ονόματος χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Επισήμανε ότι θα στήριζε μία στροφή σε διαπραγμάτευση επί μηδενικής βάσεως, αλλά θα αντιταχθεί σε κάθε όνομα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ