Κουτσούμπας: Προϋπόθεση συζήτησης κλείσιμο αλυτρωτικού αλλαγές στο Σύνταγμα

Πριν από κάθε άλλη συζήτηση με την ΠΓΔΜ προϋπόθεση είναι το κλείσιμο του αλυτρωτικού ζητήματος και οι αλλαγές στο Σύνταγμα, ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο ΓΓ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Υπάρχουν πιο ουσιαστικά ζητήματα πέρα από την ονοματολογία και αυτά είναι ανοιχτά: Αλυτρωτισμοί, αλλαγές συνόρων, το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ώστε να γίνουν γνωστές η επίσημη θέση της κυβέρνησης, η ακριβής διαπραγματευτική γραμμή της και οι «κόκκινες» γραμμές της.

«Απ' ό,τι φαίνεται, απ' ό,τι μαθαίνουμε, απ' ό,τι διαβάζουμε, προκρίνουν αυτό το "Nova Macedonia" για αυτό και ο κ. πρωθυπουργός μίλησε για χρονικούς προσδιορισμούς» παρατήρησε.

«Οποιοδήποτε όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγό του, με αυστηρά κατά την άποψή μας γεωγραφικό προσδιορισμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται, να έχει απαραίτητη προϋπόθεση συγκεκριμένες εγγυήσεις, όπως είναι το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Και τα διάφορα ζητήματα όπως οι θεωρίες περί "μακεδονικού έθνους", άρα περί "μακεδονικής μειονότητας", οι διάφοροι μεγαλοϊδεάτικοι στόχοι για "Μακεδονία του Αιγαίου" και μια σειρά τέτοια ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με αλυτρωτισμούς, με επαναχάραξη συνόρων, που πάντα γίνεται με πολεμικές εμπλοκές φυσικά και όχι με διαπραγματεύσεις» εξήγησε, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της γείτονος χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως δεν πρέπει να διευκολυνθεί η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ γιατί «θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και των γειτονικών λαών», καθώς το ΝΑΤΟ «είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης, πολεμικών εμπλοκών, οικονομικής ασφυξίας για τους λαούς, οι οποίοι πληρώνουν τους εξοπλισμούς, με βάση τούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και πάει λέγοντας».

Στην παρατήρηση ότι δεν μπορεί να παρέμβει η Ελλάδα αν η ΠΓΔΜ επιθυμεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είπε «ναι, όμως η ελληνική κυβέρνηση, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έχει σημασία τι θα πει, αν θα βάλει βέτο ή όχι».
Πηγή: skai.gr