Κλείσιμο

Αίτημα Γεννηματά για Συμβούλιο Αρχηγών - Διαδοχικές συναντήσεις το Σάββατο

Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει το Σάββατο ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με στόχο την ενημέρωσή τους για τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε το μεσημέρι της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία τού ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με συνεργάτες της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη σύντομη συνομιλία της με τον κ. Τσίπρα του επανέλαβε πως θεωρεί ότι εξακολουθεί να κάνει μυστική διπλωματία, και δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνησή του, συνιστώντας του να προσέξει πολύ γιατί με αυτά που κάνει διχάζει τους έλληνες.

«Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική μας στάση, που θα καθοριστεί με αίσθημα ευθύνης κι όχι με μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά αξιοποιώντας το σύνολο της πρότασης που θα φέρει η κυβέρνηση επισήμως» διεμήνυσε νωρίτερα πάντως η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά. 

Εν αναμονή της οποιασδήποτε απόφασης πάντως για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, η κ. Γεννηματά θα προσέλθει στο προκαθορισμένο για αύριο Σάββατο στις 12.30 τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό, καθώς όπως τόνιζαν συνεργάτες της, λειτουργεί θεσμικά, είχε ζητήσει η ίδια ούτως ή άλλως εδώ και καιρό επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, συνεπώς θα πάει στη συνάντηση προκειμένου να διαπιστώσει τι έχει να πει ο πρωθυπουργός. Θα προηγηθεί η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 10.30 το πρωί, παρότι ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση για το ονοματολογικό. 

Στη 1.30μμ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση πρωθυπουργού με τον ΓΓ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 3μμ η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. 5.30 το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΕ Βασίλη Λεβέντη.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί στις 6.30 το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Στις 3μμ η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εξάλλου, στον απόηχο της όξυνσης
 των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να τον ενημερώσει για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας αλλά και της ονομασίας, μετά και τις επαφές του με τον Ζόραν Ζάεφ. 

Πριν από κάθε άλλη συζήτηση με την ΠΓΔΜ προϋπόθεση είναι το κλείσιμο του αλυτρωτικού ζητήματος και οι αλλαγές στο Σύνταγμα, ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο ΓΓ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο κ. Τσίπρας ψάχνει πρόθυμους για να περάσει το Nova Macedonia. Πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα δεν έχουν ενημερωθεί» τόνισε η Ένωση Κεντρώων. Πάντως ο Βασίλης Λεβεντης θα μεταβεί στο Μαξίμου. 

Το «παράθυρο» για λύση στο Σκοπιανό κλείνει, όχι μόνο των πολιτικών δυσκολιών στα Σκόπια, αλλά και λόγω των επιπόλαιων και μικροκομματικών χειρισμών της κυβέρνησης, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. 

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά