Ποτάμι- ΔΗΣΥ: Με κυβερνητική ανοχή η δράση του Ρουβίκωνα- Έχουν και εκπομπή

Την πολιτική αντιπαράθεση για τη δράση του «Ρουβίκωνα» με στόχο τον έλεγχο της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του, επιχειρούν να μεταφέρουν στη Βουλή, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη, με κοινή ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Νίκο Τόσκα, με την οποία καταλογίζουν την κυβέρνηση «αδικαιολόγητη ανοχή» και τον καλούν να απαντήσει ως προς το κόστος των ζημιών από τις επιθέσεις της ομάδας αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για τον περιορισμό της δράσης της.

Οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, παραθέτουν μία σειρά από γνωστές επιθέσεις των μελών του Ρουβίκωνα, σχολιάζοντας καυστικά τον χαρακτηρισμό τους ως «ακτιβιστικές» από κυβερνητικά στελέχη και τονίζουν ότι «πολλές φορές οι δράσεις συνοδεύονται και με σχετικές αναρτήσεις στην γνωστή ιστοσελίδα indymedia, που εξακολουθεί να “φιλοξενείται” από το ΕΜΠ, ενώ η ομάδα έχει στη διάθεσή της μέχρι και… ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ open για να γνωστοποιεί τις δράσεις της!».

«Κατά καιρούς έχει επιδειχθεί αδικαιολόγητη ανοχή στη δράση της ομάδας αυτής από την κυβέρνηση, ενώ ανώτεροι θεσμικοί παράγοντες είχαν πρωτοστατήσει στην απελευθέρωση των συλληφθέντων όταν είχαν εισβάλει στο κτήριο της Βουλής», σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές «καρφώνοντας» τον Νίκο Βούτση, προσθέτοντας δηκτικά ότι ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου τροποποίησε τον «τρομονόμο» προς το ελαστικότερο.

Κατόπιν τούτων οι βουλευτές των δύο κομμάτων, καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει εάν έχει υπολογιστεί το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη δράση τους, και εάν πρόκειται να καταβληθεί κάποια αποζημίωση στους πληγέντες, καθώς και κατά πόσο έχουν ληφθεί μέτρα για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των μελών της ομάδας ή μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό των δράσεων τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

«Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Ανεξέλεγκτη, επικίνδυνη και άκρως αντιδημοκρατική η δράση της ομάδας «Ρουβίκωνας»

Η προγραμματισμένη για τα μέσα Δεκεμβρίου 2017 συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την δράση της ομάδας Ρουβίκωνας είχε αναβληθεί λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος του Υπουργού, η δράση ωστόσο της παρακρατικής ομάδας κλιμακώνεται χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια.

Ένα από τα τελευταία περιστατικά είναι η επίθεση εναντίον συμβολαιογράφου στα Εξάρχεια στις 11 Ιανουαρίου η οποία προκάλεσε αίσθηση για την βιαιότητα της αφού εκτός από καταστροφή του ηλεκτρονικού εξοπλισμού απείλησαν και την ίδια την συμβολαιογράφο καταγράφοντας την επίθεση σε βίντεο το οποίο και ανάρτησαν στην γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Λίγες ημέρες μετά, στις 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη εισβολή σε συμβολαιογραφείο στην Αθήνα ενώ προηγήθηκε στις 17 Ιανουαρίου η εισβολή στο Υπουργείο Οικονομικών όπου οι κουκουλοφόροι του Ρουβίκωνα κατάφεραν και έφτασαν μέχρι και τον 6ο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του Υπουργού κ. Τσακαλώτου.

Οι παραπάνω «παρεμβάσεις» όπως τις χαρακτηρίζουν τα μέλη της ομάδας αυτής, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αλλεπάλληλων επιθέσεων και εισβολών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε: εισβολές στα κεντρικά της ΔΕΗ, στον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου, δηλαδή στον υποτιθέμενα καλύτερα φυλασσόμενο χώρο της χώρας, βιντεοσκοπώντας μάλιστα και την είσοδό της στην Πύλη, στην πρεσβεία της Ισπανίας, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στα κεντρικά γραφεία των τουρκικών αερογραμμών, σε γραφεία εφημερίδας, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στην ΔΟΥ Αγρινίου, σε σούπερ μάρκετ, στην Περιφέρεια Αττικής, στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας, κατάληψη στη ΔΟΥ Ψυχικού ενώ πραγματοποίησε επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Είναι δε αρκετά τα περιστατικά κατά τα οποία η κυβέρνηση επέδειξε αδικαιολόγητη ανοχή στη δράση της ομάδας αυτής. Ανώτεροι θεσμικοί παράγοντες είχαν πρωτοστατήσει στην απελευθέρωση των συλληφθέντων που είχαν εισβάλει στη βουλή, αλλά και μέλη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους είχαν χαρακτηρίσει τις ενέργειες των μελών του Ρουβίκωνα ως «ακτιβιστικές». Ιδιαίτερα «φιλικό» είναι και το νομικό πλαίσιο καθώς ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης Τσίπρα, με το που ανέλαβε σχεδόν, ήταν και η αλλαγή του γνωστού «τρομονόμου» προς το ελαστικότερο από τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλο.

Μέχρι και ραδιοφωνική εκπομπή έχει η ομάδα Ρουβίκωνας μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ open, όπου αναφέρουν στο κοινό λεπτομέρειες για τις δράσεις τους, συγχαίρουν τα μέλη της ομάδας για τις «επιτυχίες» τους και ενημερώνουν για την διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση.

Είναι φανερό πλέον, ότι η δράση της συγκεκριμένης ομάδας συνεχίζεται ανεξέλεγκτη, πλήττοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και την εικόνα της χώρας.


Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα έχει λάβει μέχρι στιγμής για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των μελών και πόσο έχουν αποδώσει αυτά;
2. Έχει υπολογιστεί το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις επιθέσεις τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς χώρους και εάν ναι, έχει προβλεφθεί καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων στους πληγέντες;
3. Τι προληπτικά μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να περιοριστεί η δράση της εν λόγω ομάδας και να αποκατασταθεί στη συνείδηση των πολιτών η αίσθηση ότι το κράτος εξακολουθεί να λειτουργεί και πέραν της επιβολής και είσπραξης φόρων και της διενέργειας πλειστηριασμών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών, το Ποτάμι
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου, το Ποτάμι
Θανάσης Θεοχαρόπουλος – Επικρατείας, Δημοκρατική Συμπαράταξη
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου – Αχαΐας, Δημοκρατική Συμπαράταξη»


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά