Κατρούγκαλος: Ακροδεξιοί εθνικιστές δεν θέλουν ούτε τον όρο «Μακεδονία»

Εμείς θα επιδιώξουμε παρά το πολιτικό κόστος να φέρουμε λύση στο ονοματολογικό, αν συμβάλει κι η άλλη πλευρά, γιατί το τάγκο θέλει δύο ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

«Είναι πιο πολύπλοκη και πιο δύσκολη η κατάσταση σήμερα, αλλά εμείς ως δύναμη αλλαγής θα επιδιώξουμε αν συμβάλει και η άλλη πλευρά μακριά από αλυτρωτισμούς, να φέρουμε λύση γιατί ορθά ‘’το τάγκο θέλει δυο’’» , τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος.

«Έχω ακούσει και ακροδεξιές εθνικιστικές απόψεις που αρνούνται αυτή την άποψη και λένε ότι δεν επιθυμούν τη λέξη ‘’Μακεδονία’’ ή παράγωγά της στο όνομα, στάση που ο Μητσοτάκης (σ.σ. Κωνσταντίνος) χαρακτήριζε ακραία» τόνισε.  

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για πολιτικό κόστος που συνεπαγόταν η επίλυση και γι αυτό θέματα όπως το ονοματολογικό δεν επιλύονται. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε τελευταία συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα είπε ότι "ήταν σύμφωνος με το σύνθετο όνομα".. άλλα όταν φούντωσε το θέμα, έγινε στροφή 180 μοιρών και είπε ‘’όχι Μακεδονία’’ ο Καραμανλής… Ήξεραν πώς να το λύσουν, αλλά δεν ήξεραν πώς να επανέλθουν εξουσία αν έκαναν το σωστό… εμείς είμαστε διατεθειμένοι για λύση» είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, και ειδικά της ΝΔ, για μυστική διπλωματία, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για υποκριτικές καταγγελίες. Είναι, εξήγησε, διττός ο τρόπος διαπραγμάτευσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά και με εντατικοποίηση του διαλόγου (με τα Σκόπια) ενεργοποιώντας και διακυβερνητικούς διαύλους, με τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ εντός της ημέρας να γίνεται στο ανώτατο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχουν γίνει έξι κύκλοι υπηρεσιακών συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, και δεν έχει ζητηθεί από κανένα αρχηγό περαιτέρω ενημέρωση από τον πρωθυπουργό.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έδωσε έμφαση και από την απάλειψη του αλυτρωτικού στοιχείου από μια ενδεχόμενη συμφωνία. «Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με την πλέον συμφέρουσα για χώρα λύση με συνολική σφαιρική λύση όχι μόνο με σύνθετο όνομα έναντι όλων, αλλά και με αφαίρεση κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού» σημείωσε.

«Κάνω έκκληση στον πατριωτισμό σας. Αλλά προσέξτε, άλλο πατριωτισμός κι άλλο πατριδοκαπηλία… Άλλο να είναι κανείς πατριώτης κι άλλο να έχει τον πατριωτισμό ως επάγγελμα» επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: skai.gr