Αιχμές και κόντρες παραμονή της συνάντησης Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός

Με τον σκοπιανό ομολογό του Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη, στις 16:00 μετα το μεσημέρι στο Νταβός ο πρωθυπουργός, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας εισέρχονται σε κρίσιμη καμπή.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα, στην Ελβετία, επέμεινε χθες ότι η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όπου οι συμμετέχοντες δήλωσαν αντίθετοι σε κάθε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκτυλίσσεται μια παράλληλη διαπραγμάτευση για τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη προς το κόμμα του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι – όπως είπε – κάποιες φορές δημιουργείται δυναμική που υπονομεύει «μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα».

Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να παραβρεθεί στο συλλαλητήριο για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου εξέφρασε ο Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ ανέφερε ότι η βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μην υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της στην ονομασία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εν τω μεταξύ δημοσίευσε βίντεο στο οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, αναφέρει πως το όνομα «Νέα Μακεδονία» θα μπορούσε να είναι, εν μέρει, γεωγραφικός προσδιορισμός.

Απαντώντας στην ερώτηση του Μεγάρου Μαξίμου εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασπάζεται την παλιά δήλωση της κ. Μπακογιάννη, η ΝΔ υπογράμμισε ότι οι επίμαχη τοποθέτηση έγινε το 2008, δηλαδή πριν από μία δεκαετία.

«Ας μας πει το Μαξίμου ποια είναι η θέση του κυβερνητικού εταίρου του», σχολιάζει αιχμηρά η ΝΔ και υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις των κυρίων Τσακαλώτου, Γαβρόγλου και της κυρίας Χριστοδουλοπούλου που έλεγαν ότι δεν διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει αναβρασμό και στην Εκκλησία.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συγκαλεί την Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση της δωδεκαμελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, αλλά και του αιτήματος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου να επανεξεταστεί η θέση της.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ