Κριτική Ξυδάκη για τους ελέγχους αυθαιρεσιών στις παραλίες

Το πλήθος παρανομιών στην εκμετάλλευση των παραλιών της Μυκόνου αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια, επαναφέρει στο προσκήνιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, επισημαίνοντας τις ελλείψεις στους ελέγχους και καλώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αυξάνουν την εποπτεία και θα συγκροτούν εγκαίρως μηχανισμούς ελέγχου πριν το νέο κύκλο παραχωρήσεων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Ξυδάκης υπογραμμίζει πως έλληνες παραθεριστές και ξένοι επισκέπτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με αυθαιρεσίες των εκμεταλλευτών στις ελληνικές παραλίες χωρίς συμπαράσταση από την πολιτεία, αφού όπως τονίζει: «οι έλεγχοι ακόμη και σε περιπτώσεις καταγγελιών είναι πλημμελείς, γίνονται συστηματικά κατόπιν εορτής (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο!), ενώ έχουν υπάρξει και καταγγελίες για καθεστώς διαρκούς ατιμωρησίας είτε με ευθύνη των υπηρεσιών είτε εμμέσως, πχ. με πλασματική αλλαγή στοιχείων της επιχείρησης και άλλες μεθόδους».

«Τα τελευταία χρόνια διαπράττονται πολλαπλές και συστηματικές παρανομίες από ορισμένους επιχειρηματίες στους οποίους έχει χορηγηθεί, βάσει της νομοθεσίας, δικαίωμα απλής χρήσης», σημειώνει ο Νίκος Ξυδάκης, αναφέροντας ότι οι παρανομίες αυτές άλλοτε αφορούν αυθαίρετη επέκταση του χώρου εκμετάλλευσης, είτε καταπάτηση ποσοστού κοινοχρησίας εντός της παραχωρούμενης έκτασης ή οικοδομικές εργασίες στον αιγιαλό, ενώ άλλοτε σχετίζονται με κατασκευές που δεν απομακρύνονται το χειμώνα ή παραβίαση των διατάξεων περί επιτρεπόμενου ορίου έντασης ήχου και φωτισμού.

Κατόπιν αυτών των στοιχείων, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προβεί άμεσα - πριν το νέο κύκλο παραχωρήσεων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου – σε νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο:

-τη συγκρότηση αποτελεσματικού και έγκαιρου μηχανισμού ελέγχου

-την προώθηση πλαισίου γνωστοποίησης στο κοινό (μέσω διαδικτύου και φυσικών πινακίδων επί τόπου) των ορίων παραχωρούμενων εκτάσεων με σκαρίφημα καθώς και των δικαιωμάτων των χρηστών

-τη θέσπιση ανώτατου ποσοστού επί της παραλίας που δύναται να παραχωρηθεί συνολικά προς εκμετάλλευση (πχ. 20% της έκτασης, που προφανώς δεν θα ταυτίζεται με το «καλύτερο» τμήμα της

-την απόλυτη προστασία χωρίς παραχωρήσεις για παραλίες με ιδιαίτερα φυσικά και αρχαιολογικά χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά