Τζανακόπουλος: Χρονικός ή γεωγραφικός προσδιορισμός για την ονομασία των Σκοπίων

Στην σημερινή ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ πως «μετά την έγκριση από το σημερινό Eurogroup τα 5,7 δισεκατομμύρια αναμένεται να εκταμιευθούν στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ ακόμη μία υποδόσης της τάξης του 1 δις αναμένεται να εκταμιευθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου εφ’ όσων η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκπληρώσει δεσμεύσεις που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε «επιμένουμε σε κοινά αποδεκτή λύση, λύση με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό. Η στάση αυτή είναι η μοναδική υπεύθυνη στάση. Η Ελλάδα εδώ και μία δεκαπενταετία έχει αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία. Η πατριδοκαπηλία κάνει μόνο ζημιά και οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα. Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον ομόλογό του στο Νταβός στις 24 Ιανουαρίου αναμένεται να επιδιώξει μία κοινά αποδεκτή λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Αναφορικά με το χθεσινό συλλαλητήριο ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Γνωρίζαμε πως υπάρχουν πολίτες που έχουν μία ειδική ευαισθησία αναφορικά με το όνομα. Αυτή η ευαισθησία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές δυνάμεις. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν η εθνική έξαρση του 1992 βοήθησε ή έθεσε εμπόδια στη λύση του προβλήματος. Πολλοί έχτισαν πολιτικές καριέρες επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το δικό μας ζητούμενο ως κυβέρνηση είναι η λύση και όχι η διαιώνιση.

Αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του στρατηγού Φραγκούλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Γνωρίζαμε τον κ. Φραγκούλη ως εν αποστρατεία στρατηγό, πλέον τον γνωρίζουμε ως εν δυνάμει αρχηγό κόμματος. Του απαντάμε λοιπόν εάν αυτό ισχύει πως ο τελικός κριτής μίας πολιτικής πρωτοβουλίας είναι ο ελληνικός λαός και όχι τα μέσα ενημέρωσης, η προβολή και οι λόγοι. Οκ. Φραγκούλης επιχειρεί να χτίσει μία πολιτική σταδιοδρομία στο ζήτημα των Σκοπίων».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ζήτημα δημοψηφίσματος για το όνομα των Σκοπίων όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο Πάνος Καμμένος η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου ήταν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Σκόπια