53: Κατάργηση κράτησης προσφύγων στα hotspots – Παρά φύσιν σύμπραξη με ΑΝΕΛ

Σε αυστηρή κριτική της κυβερνητικής πολιτικής σε κεντρικές της πτυχές, προχωρούν σε νέο κείμενό – παρέμβασή τους (τιτλοφορείται: «Τρία χρόνια μετά, 20 μήνες πριν») στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ οι 53+, διαμηνύοντας ότι ενώ στο κόμμα διατυπώνεται η άποψη, ακόμα και καλοπροαίρετα, ότι η κριτική στην κυβέρνηση συνιστά κατά κάποιο τρόπο υπονόμευσή της, οι ίδιοι είναι «πεισμένοι και πεισμένες για το αντίθετο».

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων η εσωκομματική αντιπολίτευση των 53 διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, ζητεί κατάργηση κράτησης των προσφύγων στα hotspots, σχολιάζει ότι «οι πλειστηριασμοί και η απεργία χτυπούν την ψυχή της αριστεράς», μιλά για «εθνικιστικό παραλήρημα του ηγετικού πυρήνα της Εκκλησίας» με αφορμή το ονοματολογικό ενώ χαρακτηρίζει «οδυνηρή συμμαχία», και «παρά φύσιν», τη σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ.

«Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος»

Συγκεκριμένα, οι 53 αναφέρουν ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, καθώς όπως αναφέρουν «η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. «Η παραδοχή αυτής της πραγματικότητας είναι σημαντική, καθώς θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε επικοινωνιακά την αίσθηση μιας κανονικότητας. Η παράλογη επιτροπεία μετά την έξοδο και έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώριο πανηγυρισμών» τονίζει η ομάδα.

«Οι πλειστηριασμοί και η απεργία χτυπούν την ψυχή της αριστεράς»

«Η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα» προειδοποιεί η κίνηση. Οι συνεχείς “αξιολογήσεις”, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της αριστεράς στα λαϊκά στρώματα, είναι ακόμα μπροστά μας. Ακόμα και στη Γ' αξιολόγηση, που θεωρήθηκε λιγότερο επώδυνη, προέκυψαν ζητήματα που χτυπούν τη ψυχή της αριστεράς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί και η απεργία» ξεκαθαρίζουν.

Σύμφωνα με τους 53, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, η εμμονή των λεγόμενων “θεσμών”, να χτυπούν κάτω από τη ζώνη, όπως σε αυτά τα δύο καίρια ζητήματα, φανερώνει το βαθμό της δυσκολίας, που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Κατάργηση της κράτησης των προσφύγων στα hotspots

Oι 53 ζητούν «κατάργηση της κράτησης για όλους και όλες του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού εκτός από περιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχουν σοβαρή παραβατική συμπεριφορά. Αλλαγή πλαισίου και πέρασμα της αρμοδιότητας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων».

«Δεν μπορεί να υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και να κατασκευάζεις κέντρα κράτησης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δεν μπορεί να υπερασπίζεσαι την αρχή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και να συμπεριφέρεσαι, ενίοτε, κουραστικά μονοδιάστατα» υπογραμμίζουν.

Τονίζουν ακόμα ότι «στη νέα φάση το ποιοτικά νέο στοιχείο, που πρέπει να έχει η πολιτική μας είναι η κατεύθυνση της ένταξης των ανθρώπων αυτών, μακριά από λογικές καμπς και φυσικά κέντρων κράτησης».

Σύμφωνα με τους 53, χρειάζεται άρση του γεωγραφικού περιορισμού, με προτεραιότητα τους ευάλωτους, τα ασυνόδευτα παιδιά και όσους και όσες έχουν πάρει τρίπτυχο, έτσι ώστε να πάψει η ομηρία χιλιάδων ανθρώπων που ζούνε στα νησιά και να βελτιωθούν οι συνθήκες στις προσωρινές δομές.

«Εθνικιστικό παραλήρημα του ηγετικού πυρήνα της Εκκλησίας»


Οι 53 ακόμα επικρίνουν την κυβέρνηση για τη στάση της έναντι της Εκκλησίας με αφορμή και το Σκοπιανό.

«Αρνητικό παράδειγμα, είναι η αμηχανία μπροστά στις απαιτήσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα του χωρισμού κράτους – Εκκλησίας και έχει ανεχτεί από την ηγεσία της Εκκλησίας να παρεμβαίνει ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός» σημειώνουν, σε έμμεσο σχόλιο για το Νίκο Φίλη.

Η παρεμβατική και συνάμα αναχρονιστική τακτική του ηγετικού πυρήνα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, συνεχίζει η κίνηση, προκύπτει και από τη στάση που κρατά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρωτοστατώντας στο εθνικιστικό παραλήρημα.

Για ΑΝΕΛ: «Παρά φύσιν συμπράξεις»


Όσον αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες η ομάδα κάνει λόγο για «οδυνηρή» και «παρά φύσιν» συμμαχία».

«Οι πολιτικές συμμαχίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διαχωριστική γραμμή Αριστερά – Δεξιά. Η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. -και όσο αυτή θα διαρκέσει- δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα.

«Η αναγκαία αριστερή στροφή, ο σχεδιασμός για την επιστροφή στον δρόμο και τα κινήματα, που εν πολλοίς έχει εγκαταλειφθεί, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες – τομές, που θα παιδαγωγούν και θα διαμορφώνουν συνειδήσεις, που θα ριζοσπαστικοποιούν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ομάδες πολιτών, είναι ο δρόμος για τη συγκρότηση έστω και με δυσκολίες, έστω και βασανιστικά, στέρεων και σε βάθος συμμαχιών, που θα ακυρώνουν στην πράξη δεξιόστροφες ‘’παρά φύσιν’’ συμπράξεις» τονίζουν με νόημα.

Άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής από Πλατφόρμα 2010

Στο μεταξύ, έμμεσο άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά πραγματοποιούν τα μέλη του Πλατφόρμα 2010 στο κείμενο 10 σημείων που κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο επισημαίνουν ότι «η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δε μπορεί να είναι και να συμπεριφέρεται ως αντιαριστερά σε πλήρη αναντιστοιχία με την στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση».
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ