Τσίπρας: Παράθυρο ευκαιρίας για ΠΓΔΜ- Τα εθνικιστικά παραληρήματα ζημιώνουν

Για «παράθυρο ευκαιρίας» στο Σκοπιανό έκανε λόγο την Παρασκευή ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «η απομόνωση και τα εθνικιστικά παραληρήματα ζημιώνουν όποια χώρα της περιοχής τα επιλέγει για να ασκεί εξωτερική πολιτική».

«Αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σημασία όλα τα εθνικά ζητήματα. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα όχι τη διαιώνιση, αλλά την επίλυση του ονοματολογικού με κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Βλέπουμε μετά τις εκλογές στα Σκόπια μια χώρα αποφασισμένη να κάνει στόχος μας μιας βιώσιμη λύση που δεν θα αφήνει στο μέλλον περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων, μένει να το αποδείξει» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992 η χώρα είχε την ατυχία να τον έχει υπουργό Εξωτερικών, καθώς προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα αντί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα.

«Σήμερα υπάρχουν συνεχιστές αυτής της παράδοσης και στη ΝΔ οι οποίοι σηκώνουν το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας (…) όπως συνέβη με τους εθνικόφρονες συνταγματάρχες που οδήγησαν στο Κυπριακό» υπογράμμισε. Ας μην ξεχνάμε, είπε, ότι οι μεγαλύτερες συμφορές προήλθαν από αυτούς που παριστάνουν τους πατριώτες αλλά τη δύσκολη στιγμή ξεπουλούν το εθνικό συμφέρον.

Εμείς, σχολίασε ο πρωθυπουργός, έχουμε τη σοφία να γνωρίζουμε καλά ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται με κραυγές, αλλά με νηφαλιότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών μας συμμαχιών και προσπάθεια ομοψυχίας στο εσωτερικό. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θετικό παράδειγμα αναφερόμενος στη στάση του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι έστειλε μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας. Αντιθέτως, πρόσθεσε, ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας που αντιμετωπίζει ένα μείζον εθνικό θέμα με όρους μικροκομματικής μιζέριας.

«Η έξοδος από την κρίση δεν συμβολαιοποιείται σε ημερομηνία λήξης»


Όσον αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός έδωσε οριστικό τέλος στο αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» παρατηρώντας ότι «η έξοδος από την κρίση δεν συμβολαιοποιείται σε μια ημερομηνία λήξης, δεν είναι το τέλος της διαδρομής, χρειάζεται συντεταμένη σκληρή προσπάθεια με διαρκείς μάχες και τομές προς άλλη κατεύθυνση».

«Μετά από σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων» διαβεβαίωσε πάντως.

Κατηγόρησε επίσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι κρύφτηκαν από τις ακρότητες των δανειστών και ταυτίστηκαν μετά το νεοφιλελεύθερο σοκ που ξεκίνησε το 2010 και κόστισε 65 δισεκ. ευρώ και προκάλεσε την απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση Σαμαρά πούλαγε success story, ενώ η χώρα γονάτιζε.

Όπως είπε, «δώσαμε σκληρή μάχη για να φύγουν τα ασύλληπτα πλεονάσματα 4,5% συμφωνήσαμε σε πολύ χαμηλούς δημοσιονομικούς στόχους που υπερκαλύψαμε και το 2015 και το 2016 και το 2017 και θα υπερκαλυφθούν και το 2018, και δώσαμε πέρυσι εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους και φέτος κοινωνικό μέρισμα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, μειώνεται η ανεργία, χαμηλώνουν τα σπρέντ των ομολόγων και καταγράφεται ανάπτυξη ρεκόρ 10ετίας. «Όλοι οι δείκτες καταγράφουν βελτίωση» είπε.

«Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια χρειαζόταν κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία, αποφασισμένη να παλέψει, να διεκδικήσει, να πάρει δύσκολες αποφάσεις μια κυβέρνηση πάνω απ’ όλα με αρχές» επισήμανε.

«Είμαστε η Αριστερά της μάχης»

«Ναι, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων» παρατήρησε στην ομιλία του.

Η Αριστερά, συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπηρετεί το λαό και διδάσκεται από το λαό. Οι επιλογές μας δικαιώνονται, όπως δικαιώνονται οι αποφάσεις που πήρε ο λαός το 2015 για να έρθει επιτέλους το τέλος των μνημονίων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η Aριστερά παίρνει ρίσκα, δεν διστάζει να μπει στη φωτιά, η τόλμη μας να μπούμε στη φωτιά μας έχει δικαιώσει».
Πηγή: skai.gr