Κουτσούμπας για ΠΓΔΜ: Όχι σε εθνικιστικά συλλαλητήρια– Mας πιέζουν για λύση

Είναι φανερό ότι αυτή την περίοδο η ελληνική κυβέρνηση, και ώς ένα βαθμό και η κυβέρνηση των Σκοπίων, αντίστοιχα, υφίστανται ισχυρές πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα, εκ μέρους, κυρίως, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκτίμησε την Παρασκευή ο ΓΓ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τασσόμενος κατηγορηματικά κατά της διεξαγωγής συλλαλητηρίων.

«Αυτές οι δυνάμεις επείγονται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ειδικά στα Βαλκάνια, είναι πάρα πολύ ισχυροί. Συγκρούονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την επιρροή, που παραδοσιακά είχε, έτσι κι αλλιώς, στο χώρο των Βαλκανίων και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποσπάσουν χώρες απ’ την επιρροή της Ρωσίας, να τις εντάξουν στον ονομαζόμενο ευρωατλαντικό άξονα, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ» σημείωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM.

«Φυσικά μας ανησυχεί διπλά το γεγονός, ότι και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προχωρά την πολιτική της και για την επίλυση του ονόματος, κάτω απ’ αυτή την πίεση του ΝΑΤΟ, για τη γρήγορη ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στη λυκοσυμμαχία, τον Ιούλιο» πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό προτάσσεται η ονοματολογία, αποσυνδεδεμένη όμως απ’ όλα τα υπόλοιπα» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι, ναι μεν είναι υπαρκτό ζήτημα εκείνο του ονόματος, ωστόσο «πρέπει να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη στείρα ονοματολογία».

Ανέφερε την πάγια θέση του ΚΚΕ από το 1992, δηλαδή, «εάν χρησιμοποιηθεί ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής δημοκρατίας, θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και θα πρέπει ταυτόχρονα να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μια λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σωβινισμούς, που θα υπερασπίζεται δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μακριά από αλλαγές συνόρων».

Ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι τελικά η στάση του ΚΚΕ στη Βουλή θα καθοριστεί όταν έρθει η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και σε συνδυασμό με τις παραμέτρους που ανέφερε, και επανέλαβε ότι «από μόνο του το όνομα, όπως κι αν καταλήξει, δεν λέει τίποτα, αν δεν βάλεις και όλα τα υπόλοιπα».

«Δεν θεωρούμε ότι χρειάζονται τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, όπως δεν χρειάζονταν το 1992, πόσω μάλλον σήμερα. Και βέβαια, ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά, ότι και τότε, μέσα σε δύσκολες, σε άλλες από κάθε άποψη συνθήκες, το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί σε αυτά τα ζητήματα και είχε θέσει επί τάπητος το πρόβλημα, το οποίο σιγά-σιγά υιοθετήθηκε -ως ένα βαθμό τουλάχιστον, ως προς το σκέλος του ονόματος- και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Βέβαια και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ποιος δικαιώθηκε σ' αυτά τα ζητήματα» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr