Ντιμιτρόφ: Πρόβλημα στις σχέσεις Σκοπίων- Αθήνας με τις δηλώσεις Ναουμόφσκι

Τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, Βάσκο Ναουμόφσκι, αποδοκίμασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ εξέφρασε την έκπληξή του, και αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τις δηλώσεις του, τοποθετημένου επί Γκρούεσφκι διπλωμάτη, σημειώνοντας δε ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι προξνείται πρόβλημα, αφής στιγμής που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, οι δηλώσεις έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε χθεσινοβραδινή (Πέμπτη) συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία πάντως έχει «κλειδώσει» για την προσεχή Τετάρτη σύμφωνα με πληροφόρηση από την Αθήνα.

Ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.
 
Όπως επισήμανε η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».

Χρειάζεται προσοχή, σεβασμός στη Χάρτα του ΟΗΕ, στα ψηφίσματα και στην ενδιάμεση συμφωνία όσον αφορά το ονοματολογικό τόνισε στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ παρεμβαίνοντας για το ονοματολογικό του σε συνέδριο που οργανώθηκε από το σκοπιανό διπλωματικό σώμα στη Γευγελή.

«Ως πρόεδρος της ‘’Μακεδονίας’’ θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με την κυβέρνηση και θα υποστηρίξω μεταρρυθμίσεις οι οποίες προέρχονται από ανοιχτό διάλογο και από ευρεία συναίνεση» διεμήνυσε στη σκιά και του νόμου για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα που ανέπεμψε την Τετάρτη.

«Επιδιώκουμε λύση στο ονοματολογικό  που δεν θα αποτελεί όχημα για τον αλυτρωτισμό των Σκοπιών και θα  οδηγεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό, καθότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία θέση και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κάνει συνεχώς κυβιστήσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη.

Πηγή: AΜΠΕ - skai.gr