ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ντιμιτρόφ: Να μην υπάρχει μονοπώλιο στη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει επίσης ότι «εάν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα πρέπει επίσης να επιβεβαιωθεί σε δημοψήφισμα στη ‘’Μακεδονία’’. «Φυσικά, οι πολίτες μας έχουν τον τελευταίο λόγο - και εξαρτάται από εμάς να την εξηγήσουμε καλά» παρατηρεί.

 
«Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό, και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο ‘’Μακεδονία’’ - αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight.

«Ουσιαστικά η λύση πρέπει να καλύψει πολλά στοιχεία, έτσι ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάψει την ταυτότητά μας, και να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει σαφέστερη διάκριση μεταξύ της χώρας της ‘’Μακεδονίας’’ και της περιοχής της Μακεδονίας» εξηγεί. 

«Η λύση είναι δυνατή, μόνο εάν δεν υπονομευθεί η ταυτότητα (της γείτονος)», διευκρινίζει ο Ντιμιτρόφ. «Η φύση της διαμάχης είναι τέτοια, που προξενεί φόβο... γι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ να είναι σαφές ότι η λύση δεν θα βλάψει την (εθνική) ταυτότητα» παρατηρεί.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ξεκαθαρίζει επίσης ότι «εάν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα πρέπει επίσης να επιβεβαιωθεί σε δημοψήφισμα στη ‘’Μακεδονία’’. «Φυσικά, οι πολίτες μας έχουν τον τελευταίο λόγο (στη συμφωνία) - και εξαρτάται από εμάς να την εξηγήσουμε καλά» παρατηρεί.

Επιμένει ότι είναι σημαντικό να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, «και οι προσπάθειες να είναι γνήσιες για να ξεπεραστεί το ζήτημα».

Ο σκοπιανός υπουργός επαναλαμβάνει ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος». Ωστόσο, σε αντίθεση με κάποιους άλλους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, οι οποίοι δημιούργησαν την εντύπωση ότι η λύση για τη διαμάχη στο ονοματολογικό με την Ελλάδα, ο κ. Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει τον κίνδυνο το θέμα της ονομασίας «να περιμένει για πιο κατάλληλη στιγμή».«Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε την πιθανότητα να μην κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να τα καταφέρουμε» σημειώνει.

Αλλά, προσθέτει, τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να αξιοποιήσουν την τρέχουσα δυναμική. «Οι δύο χώρες έχουν καθήκον να αξιοποιήσουν την τρέχουσα δυναμική, προκειμένου να επιλύσουν ‘’αρχαίες διαφορές’’», προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και ‘’Μακεδονία’’ πρέπει να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία».

Ο Ντιμιτρόφ τονίζει ότι μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στη Θεσσαλονίκη είχε την αίσθηση ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν (σε λύση), λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη «τις προκλήσεις και τις ανησυχίες της άλλης πλευράς».

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι στη δική μας δύναμη, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα, για να αδράξουμε τη στιγμή» σημειώνει ο Ντιμιτρόφ.

«Ενθαρρύνουμε τον (σ.σ διαμεσολαβητή του ΟΗΕ) Νίμιτς, και αναμένω ότι την Τετάρτη θα θέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι - ένα πρώτο πλαίσιο που θα επιτρέψει ουσιαστική πρόοδο και διαπραγματεύσεις. Μετά από αυτό, θα συμμετάσχουμε πιο άμεσα και εμείς (οι δύο υπουργοί Εξωτερικών) θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων και από τις δύο χώρες» τονίζει.

«Από την άποψη αυτή, υπάρχει ένα κάποιος κίνδυνος, διότι συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί συμμετέχουν όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Εδώ, δεν συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κίνδυνο» αναγνωρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα.


 
Γεωργιάδης: Εξαπάτησαν την κοινωνία. Η χώρα θα ήταν εκτός μνημονίων το 2015
"Για ποια ακριβώς έξοδο από τα μνημόνια πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ; Η δήθεν επιτυχία τους είναι...
20.08.2018, 19:46
Μοσκοβισί: «Νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα η έξοδος από το μνημόνιο
"Όμως νομίζω ότι οι σταθερές δομές που έχουμε οικοδομήσει στην Ελλάδα καθιστούν τη χώρα ικανή να ξαναγίνει...
20.08.2018, 17:50
Μέρκελ προς Αθήνα: H καλή μέρα από τις μεταρρυθμίσεις φαίνεται
«Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕSM σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία θα...
20.08.2018, 17:27
Ποτάμι: Δέσμιοι του τυχοδιωκτισμού και της ανικανότητάς τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
«Να μιλήσουν καθαρά για τα λάθη και να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα θα περίμενε από τις...
20.08.2018, 17:02
Γερμανοί Φιλελεύθεροι: Η Ελλάδα δεν ξεπέρασε την κρίση
Σκεπτικισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων (FDP).
20.08.2018, 16:40
«Επίθεση φιλίας» στην Άγκυρα από Καμμένο μετά την απελευθέρωση των Δύο
Ο Πάνος Καμμένος έχει προσκαλέσει τον τούρκο ομόλογό του για επίσκεψη στην Ελλάδα
20.08.2018, 16:23
Μαλέλης: Θυμηδία από τις εκκλήσεις Δραγασάκη . Παππά για αντιδεξιά μέτωπα
"Οι κ. Δραγασάκης και Παππάς δεν μπορούν να παριστάνουν τους μνηστήρες της Κεντροαριστεράς"
20.08.2018, 16:03
Βενιζέλος: Προσβλητικό για την κοινή λογική τα περί εξόδου από το μνημόνιο
Προσβλητικό για την κοινή λογική χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το γεγονός ότι εμφανίζεται ως επιτυχία...
20.08.2018, 16:01
Χατζηδάκης: Πανηγυρίζουν ενώ έχουν δεσμευτεί με σκληρά μέτρα για χρόνια
Κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως πανηγυρίζει για την έξοδο από το πρόγραμμα την ώρα που έχει...
20.08.2018, 15:59
Βολές ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ με Καβάφη: «Η Ιθάκη δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια»
«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο γραφείο Τύπου του Μαξίμου, δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του...
20.08.2018, 14:28

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.