ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ντιμιτρόφ: Να μην υπάρχει μονοπώλιο στη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει επίσης ότι «εάν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα πρέπει επίσης να επιβεβαιωθεί σε δημοψήφισμα στη ‘’Μακεδονία’’. «Φυσικά, οι πολίτες μας έχουν τον τελευταίο λόγο - και εξαρτάται από εμάς να την εξηγήσουμε καλά» παρατηρεί.

 
«Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό, και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο ‘’Μακεδονία’’ - αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight.

«Ουσιαστικά η λύση πρέπει να καλύψει πολλά στοιχεία, έτσι ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάψει την ταυτότητά μας, και να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει σαφέστερη διάκριση μεταξύ της χώρας της ‘’Μακεδονίας’’ και της περιοχής της Μακεδονίας» εξηγεί. 

«Η λύση είναι δυνατή, μόνο εάν δεν υπονομευθεί η ταυτότητα (της γείτονος)», διευκρινίζει ο Ντιμιτρόφ. «Η φύση της διαμάχης είναι τέτοια, που προξενεί φόβο... γι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ να είναι σαφές ότι η λύση δεν θα βλάψει την (εθνική) ταυτότητα» παρατηρεί.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ξεκαθαρίζει επίσης ότι «εάν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα πρέπει επίσης να επιβεβαιωθεί σε δημοψήφισμα στη ‘’Μακεδονία’’. «Φυσικά, οι πολίτες μας έχουν τον τελευταίο λόγο (στη συμφωνία) - και εξαρτάται από εμάς να την εξηγήσουμε καλά» παρατηρεί.

Επιμένει ότι είναι σημαντικό να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, «και οι προσπάθειες να είναι γνήσιες για να ξεπεραστεί το ζήτημα».

Ο σκοπιανός υπουργός επαναλαμβάνει ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος». Ωστόσο, σε αντίθεση με κάποιους άλλους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, οι οποίοι δημιούργησαν την εντύπωση ότι η λύση για τη διαμάχη στο ονοματολογικό με την Ελλάδα, ο κ. Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει τον κίνδυνο το θέμα της ονομασίας «να περιμένει για πιο κατάλληλη στιγμή».«Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε την πιθανότητα να μην κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να τα καταφέρουμε» σημειώνει.

Αλλά, προσθέτει, τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να αξιοποιήσουν την τρέχουσα δυναμική. «Οι δύο χώρες έχουν καθήκον να αξιοποιήσουν την τρέχουσα δυναμική, προκειμένου να επιλύσουν ‘’αρχαίες διαφορές’’», προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και ‘’Μακεδονία’’ πρέπει να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία».

Ο Ντιμιτρόφ τονίζει ότι μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στη Θεσσαλονίκη είχε την αίσθηση ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν (σε λύση), λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη «τις προκλήσεις και τις ανησυχίες της άλλης πλευράς».

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι στη δική μας δύναμη, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα, για να αδράξουμε τη στιγμή» σημειώνει ο Ντιμιτρόφ.

«Ενθαρρύνουμε τον (σ.σ διαμεσολαβητή του ΟΗΕ) Νίμιτς, και αναμένω ότι την Τετάρτη θα θέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι - ένα πρώτο πλαίσιο που θα επιτρέψει ουσιαστική πρόοδο και διαπραγματεύσεις. Μετά από αυτό, θα συμμετάσχουμε πιο άμεσα και εμείς (οι δύο υπουργοί Εξωτερικών) θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων και από τις δύο χώρες» τονίζει.

«Από την άποψη αυτή, υπάρχει ένα κάποιος κίνδυνος, διότι συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί συμμετέχουν όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Εδώ, δεν συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κίνδυνο» αναγνωρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα.


 
Κοτζιάς στις ΗΠΑ: Αποστάσεις από το Ίλιντεν και προβληματισμός για Τουρκία
Για άριστες σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας έκανε λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τις συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά με...
21.05.2018, 23:10
Ίλιντεν (και μόνο Ίλιντεν) θέλουν Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως η εξέγερση του Ίλιντεν...
21.05.2018, 18:23
Για υποκρισία κατηγορεί το ΚΙΝΑΛ τον Τσίπρα με αφορμή την επίθεση Μπουτάρη
Η ανοχή στη βία πρέπει να σταματήσει ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο...
21.05.2018, 17:25
ΝΔ:Η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας φέρει την υπογραφή του Τσίπρα
«Για τη ΝΔ η βία είναι βία, απ' όπου κι αν προέρχεται, και η αντιμετώπισή της είναι πρώτη προτεραιότητα της...
21.05.2018, 16:33
Tσίπρας: Ακροδεξιοί τραμπούκοι κατά Μπουτάρη. «Ενοχοποίησε» τη ΝΔ
"Ποιοι όμως χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές...
21.05.2018, 14:51
Τσίπρας:Το σχέδιο για την επόμενη μέρα προφανώς περιλαμβάνει τα συμφωνημένα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο επίμαχο αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνεται και η ίδρυση αναπτυξιακής...
21.05.2018, 14:17
Βίτσας: Φασιστική η επίθεση στον Μπουτάρη . Ο φασισμός δεν θα επιστρέψει
«Κατά την εκδήλωση (στη Θεσσαλονίκη) κάποιοι φώναξαν ‘’θα ξαναγυρίσουμε’’ είναι τρομακτικό αυτό, ακούστηκε...
21.05.2018, 12:07
DW: Το τέλος των ψευδαισθήσεων
Το 2018 αναμένεται να είναι μια χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα αφού σύμφωνα με το θετικό σενάριο η χώρα...
21.05.2018, 09:45
Κοντονής για Μπουτάρη: Σύλληψη δραστών και διώξεις σε όσους επιδοκιμάζουν
Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης...
20.05.2018, 22:13
Μητσοτάκης: Επικίνδυνος ο Τσίπρας για τα εθνικά συμφέροντα
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις διαπραγματεύσεις στο σκοπιανό και το όνομα...
20.05.2018, 20:15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »