«Μαλλιά κουβάρια» Μανιάτης - Ξυδάκης για το Σκοπιανό στη Βουλή

Σε «αρένα» μετατράπηκε η Βουλή για την ονομασία των Σκοπίων, με Γιάννη Μανιάτη και Νίκο Ξυδάκη να γίνονται «μαλλιά κουβάρια» ανταλλάσσοντας βαρύτατες εκφράσεις και προκαλώντας ένταση, ενώ ο προεδρεύων Σπύρος Λυκούδης προσπαθούσε μάταια να αναλάβει ρόλο διαιτητή για να σφυρίξει λήξη.

Στον απόηχο του πρωτοφανούς αδειάσματος του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Ξυδάκης επιχείρησε να δικαιολογήσει τη μετατόπιση στάσης από την κυβέρνηση, επικαλούμενος ακόμα και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, για να πείσει ότι «αρετή» στην πολιτική είναι να αντιλαμβάνεται κανείς τη νέα πραγματικότητα και να δρα αναλόγως.

Εξαπέλυσε, δε, επίθεση στην αντιπολίτευση και κυρίως τη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι υιοθετεί «ψιθύρους ανεύθυνων κληρικών και γνωστών πατριδοκάπηλων», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στέκεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα απέναντι σε «εθνομηδενιστές και Μακεδονοπώλες», προκειμένου να αξιοποιήσει μία στάση μετριοπάθειας και συνεννόησης από την πλευρά των Σκοπίων, καλώντας όλα τα κόμματα να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Η τοποθέτηση του κου Ξυδάκη που ερχόταν σε αντιδιαστολή με όσα είχε πει νωρίτερα ο κος Βαρεμένος και ήταν ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην αντιπολίτευση, πυροδότησε την έκρηξη του Γιάννη Μανιάτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τον Πάνο Καμμένο «αρχηγό Λέσχης Εθνικοφρόνων», καταλογίζοντάς του «παραλήρημα» και δηλώνοντας ότι για το κόμμα του τίθεται θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Πρόκειται για ένα παραλήρημα του αρχηγού της λέσχης εθνικοφρόνων και συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα τον κ. Καμμένο. Επειδή τα εθνικά συμφέροντα δεν μπορεί να είναι κλοτσοσκούφι στις διαθέσεις των συγκυβερνώντων για να ψαρεύουν σε θολά νερά προς μία και την άλλη πλευρά, υπάρχει θέμα πλειοψηφίας. Ο κ. Βαρεμένος κι άλλοι εκφράζουν τον εαυτό τους ή συμβαδίζουν με τον κ. Καμμένο; Αλλιώς αποδεικνύεται πάλι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τυχοδιωκτική κι ανεύθυνη στα μεγάλα εθνικά θέματα όπως και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων», σχολίασε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μανιάτης.

Οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί του άναψαν και το φυτίλι που σιγόκαιγε, δίνοντας το έναυσμα για ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ με τον Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος σήκωσε το γάντι και αντεπιτέθηκε σε εξίσου σκληρή γλώσσα «χτυπώντας» προσωπικά τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Αν νομίζει ο κ. Μανιάτης ότι ρίχνοντας κροτίδες άνευ περιεχομένου και οργιάζοντας με αυτό τον πολιτικό κουτσαβακισμό θα χαλάσει το κλίμα της συζήτησης αλλά και μια προσπάθεια όσων παρατάξεων φρονούμε ότι υπάρχουν εθνικά θέματα μείζονος σημασίας που χρειάζεται συζήτηση και σοβαρότητα, αντί βαρελότων. Ο κος Μανιάτης ας πάει αλλού να παίξει…», ήταν η απάντηση του κ. Ξυδάκη.

Τελικώς, αφού στην αίθουσα επικράτησε χάβρα με αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνων της αντιπολίτευσης κι αφού ο Σπύρος Λυκούδης ως προεδρεύων κατέβαλλε αλλεπάλληλες προσπάθειες για να μην εκτροχιαστεί η συζήτηση από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, επήλθε η νηνεμία, η οποία μάλλον θα διαρκέσει προσωρινά στο πολιτικό σκηνικό.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά