FT: Ίσως όχι απρόσκοπτη η έξοδος από το μνημόνιο όπως θα ήθελε ο Τσίπρας

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για την ιστοσελίδα των Financial Times αναφέρει ότι στη διοικητική πρωτεύουσα της ΕΕ «υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η έξοδος (της Ελλάδας) από τη διάσωση θα είναι όσο απρόσκοπτη θα ήθελε ο κ. Τσίπρας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η χώρα οδεύει προς την έξοδο από μία περίοδο οκτώ ετών οικονομικής κηδεμονίας τον προσεχή Αύγουστο, χτίζοντας αποθέματα ρευστού για να είναι έτοιμη για τη ζωή μετά από την εξάρτηση από τον χρηματοδοτικό ορό των πιστωτών.

Παρόλα αυτά, προσθέτει η εφημερίδα, υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη για το ότι η κυβερνώσα τάξη στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της για την κρίση. Ως ενδείξεις αυτού αναφέρονται οι δικαστικές διώξεις σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και σε βάρος τριών Ευρωπαίων τεχνοκρατών που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπροσθέτως αυτών των επιφυλάξεων «για το κράτος δικαίου ή τη θεσμική ετοιμότητα της Ελλάδας», οι Financial Times κάνουν λόγο και για ορισμένες δύσκολες συνθήκες στην πορεία προς τη μετά τα μνημόνια ζωή.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει πριν από την έξοδο από το μνημόνιο να αρχίσουν οι ευαίσθητες συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τονίζεται, όμως, ότι η απουσία σχηματισμένης κυβέρνησης στη Γερμανία θα μπορούσε να βάλει φρένο σε αυτή τη συζήτηση.

«Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς η ευρωζώνη σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ ίσως κάλλιστα μεθοδεύσει τη δική του ήσυχη έξοδο από την Ελλάδα και από την Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος μίας ακόμα εποχής διασώσεων», καταλήγει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, η ανταπόκριση από την Αθήνα του Γκερντ Χέλερ στην Hannoversche Allgemeine Zeitung εστιάζει στην αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και σημειώνει: «Δεν είναι άλλος από τον Τσίπρα ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε υποσχεθεί στους οπαδούς του να ‘σκίσει' τα μνημόνια, να σταματήσει την αποπληρωμή των δανείων και να διώξει για πάντα από την Αθήνα τη μισητή Τρόικα. Αυτά έμειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ακόμη χειρότερα: αφότου ο Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός του των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό, δεν τους έμενε καμία άλλη επιλογή παρά η άνευ όρων συνθηκολόγηση με τις απαιτήσεις των δανειστών».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr