Οικονομικό αντιστάθμισμα για το λιγνίτη σε Μεγαλόπολη & Δυτική Μακεδονία

Η τροπολογία αναλυτικά

Την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων της Μεγαλόπολης Αρκαδίας και της Δυτικής Μακεδονίας ως αντιστάθμισμα για τις επιπτώσεις της λιγντικής παραγωγής, με τη μορφή της έκπτωσης στους λογαριασμούς από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη εν μέσω όμως κριτικής για εμπαιγμό των κατοίκων από τη ΝΔ.

Η εν λόγω τροπολογία ορίζει το ποσό της ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στα 42 ευρώ ανά MWh κατ’ ανώτατο όριο, επί της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σύνολο των λεπτομερειών, ωστόσο, για την εφαρμογή της ρύθμισης, όπως μεταξύ άλλων το ύψος και ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης, η σύσταση ειδικού λογαριασμού και ο διαχειριστής, προβλέπεται να καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα η ετήσια δαπάνη σύμφωνα με το ΓΛΚ ανέρχεται στα 17,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποσαφηνίζεται όμως εάν θα είναι για ένα έτος ή περισσότερα.

Αυτές οι αοριστίες αποτέλεσαν και την αφορμή για τη σφοδρή κριτική περί «εμπαιγμού» των κατοίκων, που άσκησε ο Κώστας Σκρέκας από τη ΝΔ, καλώντας τον Γιώργο Σταθάκη να παράσχει σήμερα τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

«Ενώ προσπαθείτε δήθεν να δώσετε λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα των περιοχών αυτών, το κάνετε με τρόπο που φέρνει στην επιφάνεια τις πιο παλαιοκομματικές λογικές που σήμερα ο λαός πληρώνει με βαρύτατο τίμημα. Στην α’ παράγραφο λέτε ότι δίνετε ενίσχυση και στη β’ παράγραφο είναι όλα τόσο γενικόλογα για ΚΥΑ, που δεν ξέρουμε πόσοι θα δικαιούνται και αν ενίσχυση και για πόσο χρόνο. Είναι ρουσφετολογική προσέγγιση ενός σοβαρού θέματος. Επιτέλους πρέπει να μπει ένα τέλος στον εμπαιγμό της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

«Θεσμοθετείται επιτέλους το περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια», αντέτεινε ο Γιώργος Σταθάκης, αποσαφηνίζοντας ότι η ρύθμιση θα έχει διαρκή ισχύ κι όχι μόνο για το τρέχον έτος.

Ο ίδιος παρουσιάζοντας την τροπολογία, έκανε λόγο για έκπτωση της τάξης του 30% μεσοσταθμικά, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης κι ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι το μέτρο αφορά 133.00 νοικοκυριά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και 8.000 στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Επιχειρώντας, δε, να αποκρούσει τις κατηγορίες του κ. Σκρέκα για «πρόχειρη και αόριστη» ρύθμιση, υποστήριξε ότι οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση επειδή είναι πολλές, διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν θα αλλοιώσουν σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της ρύθμισης ή τα ποσά των δικαιούχων.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά