Τσίπρας: Είναι λαϊκισμός το κοινωνικό μέρισμα;

Την πεποίθηση πως το 2018 θα φέρει το «οριστικό τέλος» των Μνημονίων εξέφρασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις παραινέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης.

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε πάντως να χρησιμοποιήσει τον όρο «καθαρή» έξοδος από τα Μνημόνια.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πέτυχε εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν» όσον αφορά την έξοδο από την εποχή των Μνημονίων, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές πριν το 2019.

Μιλώντας ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι από το 2015 αντιπολιτεύεται με όργανα την κινδυνολογία και την καταστροφολογία, προβλέποντας «ναυάγια» στις αξιολογήσεις και δημοσιονομικές αστοχίες που ουδέποτε έγιναν πραγματικότητα.

Όπως είπε, ενώ η ΝΔ προέβλεπε εφαρμογή του δημοσιονομικού «κόφτη» η κυβέρνηση έδωσε κοινωνικό μέρισμα, και διερωτήθηκε εάν η χορήγηση μερίσματος συνιστά λαϊκισμό.

Υποστήριξε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχτεί πραγματική μεταρρυθμιστική δύναμη, νομοθετώντας αλλαγές στην Υγεία, την Παιδεία και τα Εργασιακά.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της αλλαγής στην προκήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, όπου πλέον θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον των μισών οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Υποστήριξε μάλιστα ότι στο τραπέζι υπήρχαν και χειρότερες λύσεις, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της ΓΣΕΕ και την εισβολή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.

Τόνισε πως οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν συνδικάτα άλλων βαθμίδων ή πανελλαδικής εμβέλειας, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προτίθεται να απειλήσει πόσο μάλλον να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία.

Επανέλαβε επίσης τις υποσχέσεις που έδωσε νωρίτερα η Θεανώ Φωτίου ότι θα αναζητηθούν λύσεις για τις επιδοματικές απώλειες που θα υποστούν τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αν και επισήμανε πως με τις αλλαγές που φέρνει η το πολυνομοσχέδιο επέρχεται μεγαλύτερη ισορροπία στην επιδοματική πολιτική.
Πηγή: skai.gr