Μητσοτάκης για ΠΓΔΜ: Κανείς να μη μας θεωρεί δεδομένους - Αιχμές για Κοτζιά

Λύση που να εδράζεται στους τρεις άξονες που πέτυχε η κυβέρνηση Καραμανλή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 ζήτησε την Πέμπτη από τη Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η στάση της ΝΔ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, και προσάπτοντας στην κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε μυστική διπλωματία.

«Η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας».

«Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο καλό είναι να το θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία και εντός και εκτός Ελλάδος. Εμείς θα τηρήσουμε μια στάση εθνικά υπεύθυνη» παρατήρησε.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίδεται δυστυχώς σε μυστική διπλωματία. Δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και δεν επιδιώκει να ενώσει τον ελληνικό λαό. Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 – 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών Κομμάτων από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μέσα από μικροπολιτικό σκηνικό και δεν χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη. Ξέρουμε ποια είναι τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Τα έχουμε υπηρετήσει. Έχουμε καταθέσει τα δικά μας διαπιστευτήρια στο ζήτημα αυτό. Το ίδιο θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Και μακάρι - θέλω να το πω ξεκάθαρα - μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον».

Αλλά, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους.

«Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό» ξεκαθάρισε.

Χαμηλώνει στο μεταξύ τους τόνους η κυβέρνηση έναντι της Εκκλησίας όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Με απαντητική επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη «την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή». 

Η Εκκλησία δεν επιθυμεί ανάμειξη στις ενέργειες του ΥΠΕΞ, αλλά η διαχρονική μαρτυρία λόγους και αίματος κλήρου και λαού υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας τής απαγορεύεται να δεχθεί τη χρήση του ονόματος από οποιονδήποτε άλλον επισήμανε στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για την ?ντίστοιχη ονομασία της σχισματικής ?κκλησίας.

«Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε», τόνισε ο Πάνος Καμμένος στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ. «Ούτε Νew (Nέα), ούτε Upper (άνω) Μακεδονία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε πάντως εκ νέου την εμπιστοσύνη τυου στον Νίκο Κοτζιά. 

Πηγή: skai.gr