Κλείσιμο

Ήξεις αφήξεις η κυβέρνηση για τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο Σκοπιανό

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσανακόπουλος απέφυγε να δεσμευθεί ως προς το αν ο προσδιορισμός στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ θα είναι γεωγραφικός.

Κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως το ζητούμενο είναι να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του εθνικού κεκτημένου του 2008, αν και προσέθεσε πως την τελευταία 10ετία το διεθνές περιβάλλον έχει αλλάξει.

Επαναβεβαίωσε πως η ονομασία θα πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή να χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό, δηλαδή.

Όσον αφορά τις ενστάσεις που έχει εκφράσει ο Πάνος Καμμένος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο υπουργός Άμυνας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προκαλέσει οιοδήποτε πρόβλημα εάν υπάρξει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της λύσης.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση επιδιώκει ούτως ή άλλως την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση και κάλεσε αιχμηρά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το ονοματολογικό.

Απαντώντας στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στηρίζει την εθνική γραμμή του 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο κ. Τζανακόπουλος είπε αιχμηρά πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να διευκρινίσει εάν μιλά εξ ονόματος ολόκληρου του κόμματός του.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πει εάν με την τοποθέτησή του συμφωνούν στελέχη όπως ο Αντώνη Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ