Μητσοτάκης: Ακόμα περιμένουμε κοινή κυβερνητική θέση για την ΠΓΔΜ

Η Νέα Δημοκρατία περιμένει σταθερά να ακούσει την επίσημη και κοινή θέση της κυβέρνησης για την ονομασία της ΠΓΔΜ προτού τοποθετηθεί επί του ζητήματος, όμως επί της αρχής δεν είναι αντίθετη σε τυχόν σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον ιστότοπο Capital, ο πρόεδρος της ΝΔ αποσαφήνισε πάντως ότι η επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διατυπωθεί μόνο αφότου μελετηθεί η κυβερνητική πρόταση. «Σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», τόνισε.

Υπενθύμισε πως η γραμμή για σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό υιοθετήθηκε επί κυβερνήσεως Καραμανλή το 2008, επισημαίνοντας όμως ότι «απομένει να δούμε» κατά πόσον αυτό αποτελεί και πλαίσιο των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Επί του παρόντος οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή για την ΠΓΔΜ, καθώς ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αντιτίθεται σε τυχόν χρήση του όρου «Μακεδονία». Σήμερα πάντως, μετά από διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να κρατήσει την «καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας», σχολιάζοντας αιχμηρά πως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει ήδη επιδείξει «μεγάλη πολιτική ευλυγισία» σε πολλά ζητήματα.

Προσέθεσε πως δεν μιλά με τον κ. Καμμένο, αλλά περιμένει την κοινή κυβερνητική θέση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η στάση της ΝΔ και γενικότερα της αντιπολίτευσης μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη στο Σκοπιανό, καθότι τυχόν άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τη θετική ψήφο ή την αποχή άλλων κομμάτων για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Ο κ. Κοτζιάς έχει δηλώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρακάμψει τυχόν άρνηση του κ. Καμμένου με «πλειοψηφία ευθύνης» από βουλευτές, κι όχι από κόμματα, όμως η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα στηρίζουν κυβερνητικές προτάσεις που δεν θα έχουν τη στήριξη και των δύο εταίρων.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ