Μαξίμου:Έκτακτη σύσκεψη για ΠΓΔΜ- «Ο Καμμένος δεν θα έχει τελικά αντίρρηση»

Εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός για την ονομασία των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες, πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, των υπουργών Επικρατείας και των συναρμόδιων υπουργών κ. Κοτζιά και κ. Καμμένου, στην οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Τις διαβουλεύσεις ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος μίλησε για «παράθυρο ευκαιρίας» εντός του 2018, όσο και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ που έκανε λόγο για «βούληση για επίλυση της διαφοράς»

"Δεν θα φέρει αντίρρηση ο Καμμένος"

Σε συνέντευξή του στο Euronews, o κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δεν θα φέρει τελικά αντίρρηση στην επίλυση, εάν υπάρξει πολιτική συναίνεση. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «πολύ υπεύθυνη» τη στάση του κ. Καμμένου, επισημαίνοντας ότι παρά τις επιφυλάξεις του, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση.

«Σε αυτή τη φάση το κλίμα σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ είναι πολύ καλό» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία οι βουλευτές αποφασίζουν… Φτάσαμε στο σημείο να μην αποφασίζουν τα κόμματα, άλλα ο κ. Καμμένος. Αυτό είναι η νέα εκδοχή του πολιτικαντισμού. Να αποφασίσει η ΝΔ ποιο δρόμο ακολουθεί» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ΑΝΕΛ έχουν κολλήσει στην εθνικιστική γραμμή εκείνης της εποχής. «Συνεργαζόμαστε, άλλα αυτό δεν αφαιρει το δικαίωμα να κάνουμε κριτική» είπε στον ΑΝΤ1.

Για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα είναι η συναίνεση με τα άλλα κόμματα.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία πρόταση και γραμμή» σημείωσε στον σταθμό μας ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

Να σταματήσει τα εσωκυβερνητικά παιχνίδια στο ονοματολογικό κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  

«Δεν ξέρουμε τη θέση της κυβέρνησης… Ας μας πούνε τη θέση τους και μετά θα τοποθετηθούμε» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος. Το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για γεωγραφικός προσδιορισμό διευκρίνισε. «Θα κάνει την κωλοτούμπα του ο κ. Καμμένος» εκτίμησε.

Επαφές σε κορυφαίο επίπεδο 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ εντός του μήνα δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος.

Δευτέρα ή Τρίτη 8 ή 9 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, εφόσον ο πρωθυπουργός βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Στις 19 Ιανουαρίου εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.
Πηγή: skai.gr